Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος
Τι θα κρίνει όμως την πορεία από εδώ και πέρα;
Πρώτον πρέπει να δούμε αν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) θα υπονοήσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου. Η FED έχει διπλό στόχο εκ του καταστατικού της (dual mandate). Πρώτον να διατηρήσει χαμηλό τον πληθωρισμό, στο 2% ιδανικά και δεύτερον να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση στην αγορά εργασίας. Και ενώ οι δασμοί του Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσει να μειώνεται η απασχόληση. Αν δεν εμφανιστούν στοιχεία μείωσης της απασχόλησης, η FED δύσκολα θα αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την ισοτιμία του δολαρίου να υποχωρεί. Ένας πρώτος δείκτης για τις κινήσεις της θα είναι τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται κάθε μήνα. Σήμερα πάντως βρίσκεται σε δίλημμα.
Δεύτερον πρέπει να δούμε αν οι τράπεζες στις ΗΠΑ ζητούν από τα επενδυτικά funds και φυσικά τους Αμερικανούς δανειολήπτες να αυξήσουν τα χρήματα που έχουν ως εγγυήσεις για να καλύψουν τις μειώσεις των εξασφαλίσεων από μετοχές. Αν τους ζητήσουν χρήματα, θα δούμε μαζικό ξεπούλημα μετοχών και αυτό θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ξένοι που είναι τοποθετημένοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές. Και αν χρειαστούν χρήματα και αρχίσουν να κλείνουν θέσεις σε περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί πτωτικά.
Τρίτον, ακόμη κι αν οι ζημιές στις μετοχές περιοριστούν και υπάρξει θετική διόρθωση, το ερώτημα είναι πως θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες. Σύντομα θα φανεί από τους ισολογισμούς πόσο επηρεάζονται οι πωλήσεις και η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ανάλογα θα επηρεαστεί και η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών είναι πάρα πολύ γρήγορες. Μόλις δουν τα πρώτα στοιχεία επιβράδυνσης παίρνουν άμεσα μέτρα, μειώνουν παραγωγή και θέσεις εργασίας. Και ενώ οι μετοχές έπεσαν από το φόβο της επίπτωσης των δασμών στην οικονομία, σε λίγους μήνες μπορεί να δούμε πραγματικά τις αρνητικές επιπτώσεις τους και οι αγορές θα χρειαστεί να επαναξιολογήσουν όλες τις αξίες - προς το χαμηλότερο φυσικά.
Τέταρτο, για μια πιο μακροπρόθεσμη εκτίμηση του πως θα κινηθούν οι αγορές, πρέπει να εκτιμηθεί αν πρόκειται απλώς περί εμπορικού πολέμου ή περί κρίσης εμπιστοσύνης στην Αμερική.
Ακόμη και αν ο Τραμπ έκλεινε κάποιες συμφωνίες με τις άλλες χώρες για περιορισμό των δασμών (είναι προς το παρόν πολύ αμφίβολο), δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου στις ΗΠΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται τα γεωπολιτικά θέματα, η στρατιωτική εγκατάλειψη ιστορικών των συμμάχων και μάλιστα η δασμολογική επίθεση σε αυτούς, αλλά και οι φραστικές επιθέσεις και οι απειλές έναντι όλων, δεν ευνοούν τις σχέσεις εμπιστοσύνης.
Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος και πόσες φορές θα αλλάξει τη στάση του σε όλα τα διεθνή ζητήματα. Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική όπως και η αμερικανική οικονομική πολιτική έχουν γίνει απρόβλεπτες και αυτό δεν ευνοεί ούτε τις εμπορικές ούτε τις επενδυτικές σχέσεις του υπόλοιπου κόσμου με τις ΗΠΑ.
Αν λοιπόν έχουμε τελικά, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο και τις γεωπολιτικές επιλογές του Τραμπ, μια κρίση εμπιστοσύνης στην Αμερική, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν όσο άσχημα μπορεί κανείς να φανταστεί. Και αυτό δεν θα αφορά το διεθνές εμπόριο μόνο, αλλά τα πάντα, σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. Η κρίση εμπιστοσύνης μπορεί να πυροδοτήσει τεράστια χρίση στο παγκόσμιο χρέος και σε όλες τις οικονομίες.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για επενδύσεις, είτε παραγωγικές είτε σε μετοχές και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σε κάθε τοποθέτηση.
Με αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο και πολλές άγνωστες παραμέτρους, μόνο οι πολύ τζογαδόροι επενδυτές μπορούν να πάρουν ρίσκο.
Οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων που ανακοίνωσε…
Δεν χρειαζόταν κανείς τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες…
Η αποχώρηση του Χατζηδάκη από το υπουργείο οικονομικών…
Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης για τα Τέμπη,…
Οι πρωτοφανείς τεράστιες και ειρηνικές συγκεντρώσεις σε όλη…