ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι πραγματικά τρίβουν τα μάτια τους;

10:54 - 14 Φεβ 2017
Πρόσφατα, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο που μπορούσε, διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο και ότι από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 οι Έλληνες πολίτες θα τρίβουν τα μάτια τους από την ανάπτυξη που θα σημειώνει!

Το τι επακολούθησε είναι γνωστό σε όλους. Το «πάρτι» που στήθηκε για μια ακόμη φορά στο διαδίκτυο ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο. Και πως να μην ήταν όταν οι μόνοι που τρίβουν τα μάτια τους στη χώρα μας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ. Πριν από δύο μήνες ήταν οι συνταξιούχοι που έτριβαν τα μάτια τους, πριν από αυτούς ήταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ο.κ.

Η αλήθεια είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε μια περίοδο ανάκαμψης. Όμως αυτή η ανάκαμψη με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας πολύ δύσκολα θα επηρεάσει την καθημερινότητα μας. Πολύ δύσκολα θα βάλει ένα τέλος στη λαίλαπα των εναλλακτικών μορφών εργασίας. Πολύ δύσκολα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πριν από λίγες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του Αναπτυξιακού Νόμου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υποβλήθηκαν 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, είχαν υποβληθεί μόλις 1.270 σχέδια.

Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέλειψαν βέβαια να πουν ότι ο Αναπτυξιακός νόμος ήταν επι σχεδόν δύο χρόνια ανενεργός. Ότι ενδεχομένως μερικά από αυτά τα σχέδια να είναι ήδη παρωχημένα. Ότι πλέον οι Τράπεζες δεν χρηματοδοτούν αυτά τα επενδυτικά σχέδια. Ότι τα επιτόκια που ζητούν είναι ουσιαστικά δυσβάσταχτα για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, δεδομένης της γραφειοκρατίας και της γενικής δυστοκίας στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, προκύπτει εύλογα το ερώτημα αν και πόσα από αυτά τα υποβληθέντα σχέδια, θα ενταχθούν τελικά στον αναπτυξιακό νόμο. Τέλος, όσα ενταχθούν θα ολοκληρωθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων μετά από μια πενταετία.

Όλα αυτά τα αποκρύπτει η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο. Εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης - που έχει καθυστερήσει έναν ολόκληρο χρόνο - για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να προχωρήσουμε στη δραστική μείωση των φόρων. Στη μείωση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ. Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι φυσικά στην αύξηση τους όπως συμβαίνει τώρα με τους αυτοαπασχολούμενους.

Η ελληνική οικονομία δεν θα απογειωθεί με κάποιον μαγικό τρόπο. Οι δουλειές δεν θα ανοίξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όσα επικοινωνιακά παιχνίδια και αν στηθούν η σημερινή κατάσταση δεν θα αλλάξει χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει είναι να δοθούν πραγματικά κίνητρα που θα  επιβραβεύουν αντί να τιμωρούν την εργασία, που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αντί να την υπονομεύουν. Που θα τονώνουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.