ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ελπίδα φεύγει

13:47 - 14 Απρ 2016
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια οι προειδοποιήσεις έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, από τον αυξανόμενο αριθμό των λουκέτων, των αρνητικών επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων που οδηγούνται στην έξοδο από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον σε χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ακόμη, άκρως ανησυχητική επιβεβαίωση, αποτελούν και τα ευρήματα της έρευνας που δημοσίευσε πρόσφατα ο οργανισμός Endeavor Hellas, σχετικά με την τάση των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των επιχειρήσεων – σχεδόν τέσσερις στις δέκα – εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό, που αντιστοιχεί με αναγωγή σε περίπου 9.000 ελληνικές επιχειρήσεις – παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2015, αμέσως μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και έφθανε στο 23%. Επίσης, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι εάν ξεκινούσαν τώρα τη δραστηριότητά τους, θα έκαναν το πρώτο βήμα εξαρχής εκτός Ελλάδος.

 

Το πλέον ανησυχητικό, όμως, δεν είναι το πόσες αλλά κυρίως το ποιες επιχειρήσεις θέλουν κυρίως να φύγουν από την Ελλάδα. Οι περισσότερες εταιρείες που στρέφονται σήμερα στο εξωτερικό ανήκουν σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η τεχνολογία και η υγεία.

Είναι εταιρείες, στην πλειοψηφία τους μικρές, οι οποίες δημιουργούνται από ταλαντούχους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες, απασχολούν υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και παρέχουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι εταιρείες στις οποίες η χώρα θα έπρεπε σήμερα να στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας για ανάταξη, ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας της. Δυστυχώς, οι ελπιδοφόρες αυτές δυνάμεις, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά τρέπονται σε φυγή.

 

Εξίσου αποκαλυπτικά, όμως, είναι και τα στοιχεία της έρευνας που αποτυπώνουν τους κυριότερους λόγους της φυγής: τη φορολογική αστάθεια, η οποία θεωρείται σημαντικότερο πρόβλημα από το ύψος της φορολογίας, καθώς και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Αυτό που αναζητούν οι δυναμικές επιχειρήσεις της χώρας, δεν είναι να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους, αλλά να βρουν ένα σταθερό και οργανωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον το οποίο θα τους επιτρέπει να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους, να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Αυτές τις συνθήκες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις παρέχει, ούτε σήμερα αλλά – δυστυχώς – ούτε και για αρκετά χρόνια ακόμα, αφού περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν θα βελτιωθεί πριν την πάροδο πέντε ετών.

 

Η αβεβαιότητα, η απαισιοδοξία, αλλά και ένα κράτος που αναζητεί διαρκώς τρόπους να τιμωρήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι το μείγμα που «διώχνει» από τη χώρα επιχειρήσεις, κεφάλαια και πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Η αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην αιμορραγία. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί, προτού να είναι πολύ αργά.

 

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.