• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Κωνσταντίνος Μίχαλος

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Η μετάβαση σε ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον κόσμο της εργασίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας μια σειρά από κλάδους, επιχειρηματικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πράσινη μετάβαση συνδέεται με την απώλεια θέσεων εργασίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα της λιγνιτοπαραγωγής, λόγω των αναγκών προσαρμογής σε νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και στόχους. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να δημιουργηθούν αντίστοιχες, ενδεχομένως και περισσότερες, νέες θέσεις εργασίας σε αναδυόμενους «πράσινους» τομείς, καθώς και νέες ειδικότητες και καθήκοντα με περιβαλλοντικό προφίλ.

Ο τουρισμός σκαφών αναψυχής αναγνωρίζεται παγκόσμια ως μια ειδική μορφή τουρισμού με σημαντική προστιθέμενη αξία στις εθνικές και τοπικές οικονομίες υποδοχής. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για ελλιμενισμό σε μαρίνα, δαπανώνται αντίστοιχα 5 έως 10 ευρώ για καύσιμα, προμήθειες, τροφοδοσία, υποστηρικτικές υπηρεσίες, συντήρηση, εστίαση κ.ά.

Διανύοντας το 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19,βρισκόμαστε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η τηλεργασία πρωταγωνιστεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την πληροφορική και την τεχνολογία δεδομένων. Οι οργανισμοί καλούνται όχι μόνο να αφομοιώσουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν επιχειρηματικά υγιείς, αλλά και να αντιμετωπίσουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας πληροφοριών. Η κυβερνοεπίθεση ή αλλιώς Cyber Attack, αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες, ο οποίος μάλιστα ενισχύεται και από την ισχύουσα νομοθεσία για τα Προσωπικά Δεδομένα.

Η χώρα διαθέτει εκατοντάδες δημόσιες και ιδιωτικές δομές δια βίου μάθησης και κατάρτισης. Σημαντικοί πόροι έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Και όμως οι επιχειρήσεις αναζητούν και δεν βρίσκουν το αναγκαίο προσωπικό. Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέρμα σε αυτό το τέλμα. Χρειάζεται επανεκκίνηση με καθαρούς κανόνες  όπου ο κάθε ένας θα έχει την ευκαιρία να δείξει αν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το κρίσιμο τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν μπορεί να προσθέσει γνώση και δεξιότητες στον εργαζόμενο και τον άνεργο.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι τουριστικές επιχειρήσεις – αλλά και η οικονομία – της χώρας μετρούν συνολικά απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας. Φέτος, παρά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, οι αφίξεις είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, εξαιτίας της πορείας του εμβολιασμού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού. Είναι αλήθεια ότι μετά την 1η Ιουλίου, οπότε τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, αναμένονται σημαντικά περισσότεροι επισκέπτες, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν η αύξηση αυτή θα είναι αρκετή για να επιβιώσει η τουριστική αγορά. Ιδιαίτερη ανησυχία, μάλιστα, προκαλεί η μέχρι τώρα απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πορτοκαλί λίστα, αφού η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία.

Σύμμαχος επιχειρήσεων με νέες ψηφιακές λύσεις

Η πανδημία και οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε εξαιτίας της, δημιούργησαν νέα δεδομένα παντού: στις ανάγκες και στις συνήθειες των καταναλωτών, στους τρόπους προώθησης και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Πολλές από τις αλλαγές αυτές, είναι εδώ για να μείνουν, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Το μέλλον της αγοράς είναι ψηφιακό και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, σε κάθε τομέα και κλάδο δραστηριότητας, καλούνται να συμβαδίσουν με το «τρένο» της ψηφιακής μετάβασης, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στην επόμενη μέρα.

Οι νόμοι που διέπουν μέχρι σήμερα την εργασία και την απασχόληση στην Ελλάδα, αναφέρονται στις ανάγκες και στα δεδομένα του περασμένου αιώνα. Γι’ αυτό και η προσαρμογή του στις τρέχουσες συνθήκες, αποτελεί αίτημα τόσο της κοινωνίας όσο και της αγοράς. Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επιχειρεί να ωθήσει τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται ωστόσο μια σειρά από βελτιώσεις. Τα Επιμελητήρια, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα με προτάσεις επί συγκεκριμένων διατάξεων. 

Ο τουρισμός ήταν και είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια και την απασχόληση. Η προστασία του απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας αποτελεί σαφώς προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό είναι αναμφίβολα ορθή από την πλευρά της κυβέρνησης η υλοποίηση προγράμματος για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης των τουριστικών μονάδων. Εξίσου κρίσιμη ανάγκη, ωστόσο, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης του τουρισμού την επόμενη μέρα, με επενδύσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ταχύτερη και υγιής ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αποτελεί βασικό στόχο, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια προσπάθεια που προϋποθέτει γενναίες κινήσεις, σε πολλά επίπεδα: απομάκρυνση διοικητικών εμποδίων, νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα επεκτείνονται και σε κλάδους πέραν του τεχνολογικού, στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας και η πράσινη οικονομία, ίδρυση κόμβων καινοτομίας στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, παρεμβάσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης κ.ά.

Πριν από λίγο καιρό ο επιχειρηματικός κόσμος άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, για μια σειρά από φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Πρόκειται για κινήσεις που είναι βέβαιο ότι θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, απέναντι στις πιέσεις που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία που βιώνουμε για πάνω από ένα χρόνο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κλάδο της οικονομίας, πλήττοντας εντονότερα τις επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να περιορίσουν δραστικά τη λειτουργία τους. Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία όλο αυτό το διάστημα, έχουν βοηθήσει να διατηρηθούν ως τώρα σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι επιπτώσεις της κρίσης στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Τώρα, όμως, καθώς η πανδημία φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, αρχίζει η δύσκολη προσπάθεια της ανάκαμψης. Σε αυτή την πορεία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μέχρι τώρα σημάδια αφύπνισης. Αποφάσισε να εφαρμόσει γενναία έκτακτα νομισματικά μέτρα, αλλά και να δανειστεί, ουσιαστικά, για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης. Η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμη καθυστερεί, ας ελπίσουμε όμως ότι σύντομα θα δούμε τα πρώτα κονδύλια. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα για τις χώρες της Περιφέρειας.

Σύντομα όλοι οι φορείς θα κληθούμε να τοποθετηθούμε για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Αυτό που οφείλουμε, τουλάχιστον, να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με επιχειρήματα.

σελίδα 1 από 19
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman