• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Κωνσταντίνος Μίχαλος

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων του ΕΒΕΑ, που απονεμήθηκαν φέτος για 19η χρονιά, δημιουργήθηκε για να επιβραβεύσει την επιχειρηματική αριστεία, η οποία δεν αποτυπώνεται μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε αξίες και αρχές, σε αποφάσεις, σε πρωτοβουλίες και συμπεριφορές. Στις 14 Ιανουαρίου βραβεύθηκαν επιχειρήσεις οι οποίες διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η εξωστρέφεια, η έρευνα και η καινοτομία, η τεχνολογική ανάπτυξη, η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν, η ανάπτυξη επώνυμων προϊόντων, η κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Το 2020 είναι μια χρονιά που μπορεί ορόσημο, στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από μια πολυετή κρίση. Έχοντας καταφέρει, με πολύ κόπο, να διορθώσει σημαντικές ανισορροπίες του παρελθόντος και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να αλλάξει σελίδα.

Το 2018, η Ελλάδα κατέλαβε την 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφάνειας που καταρτίζει σε ετήσια βάση, η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, υποχωρώντας κατά οκτώ θέσεις σε σύγκριση με το 2017. Η χώρα μας ισοβαθμεί με τη Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο, ενώ η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία. Οι επιδόσεις αυτές προφανώς δεν μας τιμούν. Παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια προχώρησαν αρκετές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνέβαλαν και στον περιορισμό της διαφθοράς, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Ένα από τα κυριότερα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε βασική αιτία της οικονομικής κρίσης, ήταν η αδυναμία να παράγει αρκετά διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά αγαθά. Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η χώρα επιχειρεί να ακολουθήσει μια νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι σημαντικό να επενδύσει στην ενίσχυση της βιομηχανικής της παραγωγής. Χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Η παροχή περισσότερων ευκαιριών επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί αίτημα πολλών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν τις εμπορικές δυνατότητες, που παρέχουν οι αντίστοιχες πλατφόρμες. Είναι αλήθεια ότι, η ανάπτυξη των social media έχει δημιουργήσει μια νέα, παγκόσμια «αγορά», στην οποία δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά επικοινωνούν, αλληλοεπιδρούν, μοιράζονται εμπειρίες και απόψεις, λαμβάνουν καταναλωτικές αποφάσεις.

Το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαρύνουν τον ισολογισμό των τραπεζών, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το «βαρίδι» στα πόδια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Η αντιμετώπισή του αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση, ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να εστιάσουν ξανά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η δημιουργία ενός φιλικότερου για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη φορολογικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση. Ενσωματώνοντας αρκετές από τις προτάσεις από τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, αλλά και κίνητρα για επενδύσεις, το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει να συζητάμε για το δημογραφικό ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τάσεις συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι τάσεις αυτές επιδεινώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μείζονα εθνική απειλή, με σοβαρό αντίκτυπο και στην οικονομία.

Όπως αναδεικνύουν και στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα παράγει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 65,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι κατά 30 ευρώ ακριβότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας, κατά 24,3 ευρώ ακριβότερη από αυτή της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ από της Ιταλίας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την επιβάρυνση που αυτό δημιουργεί στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, με δεδομένο ότι τα ενεργειακά τιμολόγια αποτελούν βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας.

 

Ο κλάδος των κατασκευών συνεισφέρει σήμερα περίπου το 11% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική συνεισφορά του στην απασχόληση υπολογίζεται σε περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον κλάδο, προστίθεται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ για κάθε  1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 44,5 θέσεις εργασίας στην οικονομία. Η ανάκαμψη, επομένως, του κλάδου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες της έρευνας Σεπτεμβρίου 2019, που πραγματοποίησε η Pulse RC στην Αττική για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Η βελτίωση των δεικτών, μάλιστα, φθάνει σε επίπεδα ανατροπής της σειράς των απαντήσεων και αντιστροφής της εικόνας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι οι πρόσφατες εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019, αποτελούν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, είναι κινήσεις που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας. Σημαντικό θετικό βήμα αποτελεί, στον αντίποδα, η ενσωμάτωση συγκεκριμένων μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και εξορθολογισμού των δαπανών, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων του προϋπολογισμού.

Όταν καταρρέει ένας γίγαντας της τουριστικής βιομηχανίας, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτα σοβαρές, για ολόκληρη την αλυσίδα. Η Thomas Cook, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της το πρωί της περασμένης Δευτέρας, άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες, χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις και πάνω από 20.000 υπαλλήλους χωρίς δουλειά.

σελίδα 1 από 13
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman