ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί

15:34 - 04 Οκτ 2016
Μετά από τρία διαδοχικά μνημόνια και μια βαθιά εσωτερική υποτίμηση, που υποβάθμισε δραματικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να χάνει έδαφος στην ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report 2016 – 2017 του World Economic Forum, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών στον κόσμο, έχοντας χάσει πέντε θέσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση, για την περίοδο 2015 – 2016.

 

Η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανταγωνιστική, όχι μόνο σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και με οικονομίες χωρών όπως η Ρουάντα (52η θέση), η Ναμίμπια (84η), το Τατζικιστάν (77η), η Μποτσουάνα (64η) και ο Παναμάς (42η).

 

Σύμφωνα με την ανάλυση του World Economic Forum, οι πλέον προβληματικοί για την ανταγωνιστικότητα παράγοντες στην Ελλάδα είναι κατά σειρά η έλλειψη σταθερότητας στην εφαρμογή πολιτικών, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα, η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, καθώς και οι φορολογικές ρυθμίσεις.

 

Πράγματι, η χώρα βρίσκεται μια θέση πριν από το τέλος, (137) όσον αφορά την πρόσβαση σε δανεισμό, δύο θέσεις πριν το τέλος (136) όσον αφορά την επίπτωση της φορολογίας στις επενδύσεις και στην 129η θέση όσον αφορά την επιβάρυνση των επιχειρήσεων, λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.

 

Με την ανταγωνιστικότητά της να βουλιάζει διαρκώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αντίθετα, θα βλέπουμε στο επόμενο διάστημα και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η χώρα χρειάζεται ένα άλμα ανταγωνιστικότητας, που μπορεί να γίνει μόνο με μείωση της φορολογίας, σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στη δημόσια διοίκηση, αποκατάσταση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και απελευθέρωση ρευστότητας προς τον επιχειρηματικό τομέα. Αν θέλουμε να σωθεί η ελληνική οικονομία, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, εδώ και τώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.