ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμα κινδύνου

12:54 - 29 Μαρ 2017
Τις τελευταίες εβδομάδες και όσο το κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστερεί, η ελληνική οικονομία εκπέμπει καθημερινά σήματα κινδύνου.

Η αγορά έχει παγώσει εδώ και  μήνες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες, ξεπερνώντας τα 3,5 δις ευρώ, ενώ το πρώτο δίμηνο του έτους η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, έφθασε τα 4 δις ευρώ. Οι πιέσεις προς τις τράπεζες εντείνονται, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αύξηση του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, 18.700 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του 2017, προκαλώντας την απώλεια 33.000 θέσεων εργασίας, την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να σκαρφαλώνει.

 

Το καμπανάκι χτύπησε ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2017, εκτιμώντας τη μεταβολή του ΑΕΠ στο 1,5 με 1,9% αντί του αρχικού στόχου για 2,5%, ενώ ακόμη πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις ξένων τραπεζών, όπως η Citigroup και η Barclays.

 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, ο στόχος για ανάπτυξη απομακρύνεται, ενώ η διαπραγματευτική θέση της χώρας αποδυναμώνεται. Ακόμη κι αν η αξιολόγηση κλείσει σήμερα, το κόστος των μέτρων θα είναι υψηλό και οι απώλειες σε επίπεδο αγοράς, ρευστότητας και αναπτυξιακής προοπτικής θα είναι σημαντικές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το παιχνίδι των καθυστερήσεων μετά τον Μάιο, γεννά πολύ χειρότερα σενάρια με κυριότερο τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στις συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, που επικράτησαν το 2015.

 

Το μήνυμα που έρχεται από παντού πλέον είναι ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της χώρας και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία γίνονται όλο και πιο δύσκολα αναστρέψιμες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.