ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχητικά μηνύματα από την αγορά

14:06 - 10 Μαϊ 2017
Τα μηνύματα σε σχέση με την πορεία της καταναλωτικής κίνησης το προηγούμενο τρίμηνο, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία.

Ο τζίρος στο οργανωμένο λιανεμπόριο κατέγραψε μείωση της τάξης του 15% το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Στον τομέα των τροφίμων, η μείωση των πωλήσεων έφθασε στα επίπεδα του 10% τον περασμένο Απρίλιο, αγγίζοντας ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί. Οι απώλειες εσόδων στα σούπερ μάρκετ υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο, ενώ πτώση της τάξης του 10% με 15% εμφάνισε τον Απρίλιο και η κατανάλωση ντίζελ κίνησης και ναυτιλιακών καυσίμων, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016.

Η καθίζηση της κατανάλωσης αποτελεί λογικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων: της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, της επιβολής νέων έμμεσων φόρων και της υπαγωγής βασικών ειδών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, της διατήρησης υψηλού ποσοστού ανεργίας, αλλά και της ανάδειξης ενός όλο και αυξανόμενου πληθυσμού εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Η μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και τις δυσβάσταχτες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, οδηγούν στο χείλος της καταστροφής όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερες από 18.000 μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ απειλούνται περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Για να μπορέσει η αγορά – και κατ’ επέκταση η απασχόληση και η οικονομία – να ανακάμψει, χρειάζεται άμεσα αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με έμφαση σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των καταναλωτών, όπως η μείωση της φορολογίας, η εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών και ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους. Όσο η ασφυξία συνεχίζεται, οι συνέπειες θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 10 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.