ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στηρίζοντας την εξωστρέφεια

13:03 - 18 Ιουλ 2018
Τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον για την εξαγωγική δραστηριότητα, η Επιμελητηριακή Κοινότητα στηρίζει συστηματικά τις δραστηριότητες των Ελλήνων εξαγωγέων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων, για την παροχή επιχειρηματικής πληροφόρησης, ενημέρωσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης, για την προβολή των ελληνικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και για τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Πρόσφατα, η προσπάθεια αυτή εμπλουτίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνεργασία αφορά, μεταξύ άλλων, στη συνδιοργάνωση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές, αλλά και  εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων, με αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Ο.Ε.Υ. και του δικτύου επαφών του ΕΒΕΑ, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών δημοσίου χαρακτήρα, για την εξαγωγική δραστηριότητα σε αγορές – στόχους. Για την αποτελεσματική διάχυση και διαχείριση των πληροφοριών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προβλέπεται η ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ του πληροφοριακού συστήματος του ΕΒΕΑ και της διαδικτυακής πύλης του υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας θα διερευνηθεί επίσης από κοινού η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση δράσεων στήριξης του εξωστρεφούς προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος, προβλέπεται η συνεργασία με τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του ΕΒΕΑ, με σκοπό την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια κινητήριο δύναμη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πάνω σε υγιείς βάσεις. Πρόκειται για ένα στόχο που απαιτεί άρση των υφιστάμενων εμποδίων, ενίσχυση των κινήτρων, αλλά και συνεργασία και συντονισμό μεταξύ Πολιτείας και επιχειρηματικών φορέων. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια με πράξεις, με συνεπεια και ουσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.