ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επόμενη ημέρα στην Ανατολική Αττική

14:00 - 07 Αυγ 2018
Η στήριξη των πυροπλήκτων πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είναι η προσπάθεια στην οποία θα πρέπει τώρα να εστιάσουν από κοινού, Πολιτεία και φορείς. Εκτός από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στις πρώτες δύσκολες μέρες, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των κτιρίων που αποτελούν μόνιμη κατοικία, στην αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, καθώς και των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, συστήνοντας άμεσα ειδικά συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να ενημερωθούν σχετικά τα αρμόδια υπουργεία. Άνοιξε επίσης ειδικό λογαριασμό, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την άμεση στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων. Χάρη στην άμεση και γενναία ανταπόκριση των μελών του, προχωρά στη διάθεση βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ στις επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει ήδη αποστείλει φωτιστικά δρόμων και είδη πρώτης ανάγκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας.

Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια τέτοια καταστροφή, απαιτεί χρόνο, σχέδιο, συνέπεια και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Χρειάζεται ένας ευρύτερος σχεδιασμός, ώστε η δημιουργία των νέων υποδομών να προχωρήσει συντεταγμένα και με ταχείς ρυθμούς, αξιοποιώντας πλήρως τόσο τη διαθέσιμη τεχνογνωσία, όσο και τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται στη χώρα από την Ε.Ε.

Πρόταση της Επιμελητηριακής Κοινότητας είναι η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου άμεσης δράσης, στο οποίο θα πρέπει να μετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Περιφέρεια Αττικής, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για τη δημιουργία ενός νέου ρυμοτομικού σχεδίου και το σχεδιασμό των νέων κτιρίων, με τρόπο που θα αποτρέπει την άναρχη δόμηση, από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή, αλλά και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαλείων χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν.

Η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, μαζί με το ριζικό ανασχεδιασμό του συστήματος πολιτικής προστασίας, είναι η διπλή πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα, με γνώση και συνεργασία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.