ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Λύση στο αδιέξοδο με νέο δημοψήφισμα

Λύση στο αδιέξοδο με νέο δημοψήφισμα

16:09 - 08 Ιαν 2019
Καθώς ο χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων μετρά αντίστροφα, η αδυναμία της κ. Μέι να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλεί έντονες ανησυχίες σε επιχειρήσεις, επενδυτές, αλλά και πολίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι η Βρετανία κατευθύνεται πλέον προς μια οικονομικά καταστροφική, άτακτη έξοδο από την Ε.Ε.

Απέναντι στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος. Είναι γεγονός ότι, παρ’ όλο που το εκλογικό σώμα της χώρας παραμένει διχασμένο, η άποψη της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστεί αισθητά, υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρίας YouGov, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα, το 46% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής και το 39% υπέρ της εξόδου. Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά βάση το αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, με το ερώτημα για ανάκληση ή μη του Άρθρου 50, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους, έχοντας πλέον, μετά από δυόμισι χρόνια, πληρέστερη εικόνα για το τι ακριβώς θα σημαίνει ένα «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με συμφωνία είτε χωρίς. Ακόμη δε κι αν το αποτέλεσμα της νέας ψηφοφορίας είναι αρνητικό, έχοντας καταγράψει με σαφήνεια το τι θέλουν πραγματικά οι πολίτες, θα περιορίσει την αβεβαιότητα, ανοίγοντας το δρόμο για τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών αποφάσεων.

 

Όπως έδειξε η εμπειρία της Ελλάδας, το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, πάντα υπάρχουν τρόποι υπέρβασης των πολιτικών αδιεξόδων, όταν το διακύβευμα αφορά το παρόν και το μέλλον ενός λαού. Η αρνητική ψήφος των – ταλαιπωρημένων από τη σκληρή λιτότητα – πολιτών για το σχέδιο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε άτακτη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, εάν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου δεν είχε υποστηρίξει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, με σκοπό μια νέα συμφωνία. Προφανώς η επιλογή αυτή δεν ήταν ανώδυνη, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Απέτρεψε, όμως, μια εξέλιξη που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Στις κρίσιμες περιστάσεις, οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να εξαντλούν κάθε περιθώριο ειλικρίνειας, διαλλακτικότητας και συναίνεσης. Για τη Βρετανία τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Και η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος μπορεί να αποτελέσει μια ρεαλιστική, υπεύθυνη και δημοκρατική λύση στο αδιέξοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.