ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να δείξουν σοβαρότητα

14:38 - 27 Μαρ 2019
Στην Ελλάδα η παροχολογία, η πλειοδοσία υποσχέσεων από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η χαλάρωση ή ακόμα και το πάγωμα απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που ενδέχεται να έχουν πολιτικό κόστος, αποτελούν δυστυχώς ένα είδος «παράδοσης» ενόψει εκλογών. Με δεδομένο ότι το 2019 θα διεξαχθούν στη χώρα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σε εθνικό, αυτοδιοικητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σημαντικότερο από ποτέ η παράδοση αυτή να σπάσει.

Σήμερα, μετά από μια δεκαετία ύφεσης και αυστηρής εποπτείας, η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει προϋποθέσεις για την ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της.  Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ομαλή πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με εύλογο κόστος, αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος της χώρας, για να αντληθεί ρευστότητα από τις τράπεζες, για να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα με ανταγωνιστικά επιτόκια, για να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια περίοδο όπου το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, οι οποίες θα αξιολογήσουν αρνητικά κάθε δημοσιονομικό στραβοπάτημα, κάθε παρέκκλιση ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, σε αυτές τις εκλογές, τα κόμματα να αποφύγουν τον πειρασμό να προχωρήσουν σε εξαγγελίες που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μεσοπρόθεσμα, ή ανατρέπουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτικής. Οφείλουν, αντίθετα, να παρουσιάσουν δημιουργικές προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και για τη διαχείριση σημαντικών προκλήσεων, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και η αναστροφή της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου στα χρόνια της κρίσης.

 

Αν θέλουμε η Ελλάδα να διαφυλάξει όσα κατέκτησε με θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιβεβαιώσουν με τη στάση τους σε αυτές τις εκλογές, ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και μετά το τέλος των μνημονίων, να μετασχηματίζεται και να αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις, με παράλληλη μέριμνα για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την μακροχρόνια περίοδο των μνημονίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.