ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχραιμία και υπευθυνότητα

11:30 - 26 Σεπ 2019
Όταν καταρρέει ένας γίγαντας της τουριστικής βιομηχανίας, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτα σοβαρές, για ολόκληρη την αλυσίδα. Η Thomas Cook, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία της το πρωί της περασμένης Δευτέρας, άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες, χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ σε τουριστικές επιχειρήσεις και πάνω από 20.000 υπαλλήλους χωρίς δουλειά.

Η καταιγίδα πλήττει βεβαίως και τον ελληνικό τουρισμό. Παρά το ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια το σύνολο των άμεσων και παράπλευρων απωλειών, είναι βέβαιο ότι ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις της Thomas Cook προς τα ελληνικά ξενοδοχεία φθάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η ακύρωση κλεισμένων συμβολαίων και κρατήσεων για την επόμενη χρονιά.

Για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών ανά επιχείρηση. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το ποια θα είναι η τύχη των εταιριών που λειτουργούν ως βραχίονες της Thomas Cook σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, το κενό που δημιουργείται στην αγορά είναι σημαντικό και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να το καλύψουν με νέες συνεργασίες.

Κρίσιμο διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι η επιστροφή των 50.000 επισκεπτών που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, καθώς η διαχείριση αυτής της διαδικασίας θα αποτελέσει καθρέφτη της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σωστός συντονισμός, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν ομαλά και χωρίς πρόσθετες δυσάρεστες εμπειρίες, που θα μπορούσαν να πλήξουν το τουριστικό προφίλ της χώρας. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, με μέτρα όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής, αλλά και παρεμβάσεις σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ, η παράταση της αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο κ.ά.

Το πλήγμα που δέχεται αυτή τη στιγμή η τουριστική οικονομία του τόπου είναι βαρύ. Απαιτείται ψυχραιμία από την πλευρά των επιχειρήσεων και αποφασιστικότητα από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να ελεγχθούν οι απώλειες και να προχωρήσουν τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.