ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημείο καμπής οι εκλογές για τους οικονομικούς δείκτες

14:42 - 15 Οκτ 2019
Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες της έρευνας Σεπτεμβρίου 2019, που πραγματοποίησε η Pulse RC στην Αττική για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Η βελτίωση των δεικτών, μάλιστα, φθάνει σε επίπεδα ανατροπής της σειράς των απαντήσεων και αντιστροφής της εικόνας, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι οι πρόσφατες εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019, αποτελούν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών.

Οι θετικές και αισιόδοξες απαντήσεις καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση, από τις αρνητικές και απαισιόδοξες - και στους τέσσερις οικονομικούς δείκτες. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν αισιοδοξία τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την προσωπική τους κατάστασης, ενώ αξιολογούν θετικά τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, έξι στους δέκα συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Διίστανται, ωστόσο, οι απόψεις για το αν οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με το 48% να εκφράζει αρνητική άποψη και το 28% θετική. Επίσης, σύμφωνα με το 51% των συμμετεχόντων, οι πρόσφατες μειώσεις της φορολογίας δεν είναι επαρκείς, ενώ θετικά απάντησε το 40%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται να αποτελεί σημαντικό ζητούμενο για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, με το 83% να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όσον αφορά την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας, το 65% υποστηρίζει ότι οι πρώτες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πιστεύουν τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες και για τα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ, ωστόσο οι έξι στους δέκα εκφράζουν την ανησυχία ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας μετά από ένα μεγάλο διάστημα είναι εμφανής και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης συνηγορούν για μια θετική πορεία στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα σημάδια που άφησε η κρίση στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία είναι βαθιά. Για να πετύχουμε τους μεγάλους εθνικούς στόχους, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο δρόμος παραμένει μακρύς και δύσκολος. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με αποφασιστικότητα, επιμονή και συνεργασία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.