ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να ξεκαθαρίσει η εικόνα

13:20 - 23 Οκτ 2019
Ο κλάδος των κατασκευών συνεισφέρει σήμερα περίπου το 11% του ΑΕΠ, ενώ η συνολική συνεισφορά του στην απασχόληση υπολογίζεται σε περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον κλάδο, προστίθεται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 44,5 θέσεις εργασίας στην οικονομία. Η ανάκαμψη, επομένως, του κλάδου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές ήταν μια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που η αγορά υποδέχθηκε με ανακούφιση και προσδοκίες. Πρόκειται μια παρέμβαση που στοχεύει  να δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, καθιστώντας την Ελλάδα ελκυστικότερη για ξένους αγοραστές.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πεδίο εφαρμογής του μέτρου κι αυτό συντελεί σημαντικά στη δημιουργία «εμφράγματος» στην αγορά. Κι αυτό γιατί, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, που κάνουν λόγο για εφαρμογή μόνο σε ακίνητα με άδειες που θα εκδοθούν από το 2020, είναι απίθανο οποιοσδήποτε κατασκευαστής να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία θα επιβαρυνθεί με 24%, ενώ μετά τον Ιανουάριο αυτό δεν θα ισχύει.

Επίσης, υπάρχει στην αγορά ένας ευρύτερος προβληματισμός για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, όσον αφορά τον ανταγωνισμό.Η εφαρμογή του μέτρου μόνο στις νέες άδειες, θα πλήξει τους κατασκευαστές που επένδυσαν στη διάρκεια της κρίσης, αφού τα σημερινά νεόδμητα ή υπό κατασκευή ακίνητα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι, τόσο των παλαιών όσο και αυτών που θα κατασκευαστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εξαίρεση τωνσημερινών απούλητων νεόδμητων ή υπό κατασκευή ακινήτων από το μέτρο της αναστολής ΦΠΑ, η οποία θα επιφέρει διαφορά άνω του 20% στο φόρο, είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει την πώλησή τους για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθούν κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση και η ανάπτυξη νέων ακινήτων από τους κατασκευαστές.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου. Χρειάζεται, επίσης, να υπάρξει προσπάθεια, ώστε αντιμετωπιστεί με ίσους όρους όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό και τα οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου  θα μπορέσουν να κατανεμηθούν ισόρροπα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.