ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγάλη αδυναμία του νέου ασφαλιστικού

11:34 - 25 Φεβ 2020
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιέχει αρκετές θετικές ρυθμίσεις, τις οποίες αναγνωρίζουμε. Μεταξύ αυτών είναι: Η αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κατηγοριών. Η επίλυση ενός γραφειοκρατικού, κυρίως, προβλήματος, που αφορούσε στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους, ασφαλιστικών εισφορών. Η αποκατάσταση της αδικίας για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων. Ο μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ και η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Το νέο ασφαλιστικό όμως παρουσιάζει και μια μεγάλη αδυναμία. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό  πυλώνα που είναι αναγκαίος για να αναστραφεί η αρνητική τάση εσωτερικής αποταμίευσης και συγκέντρωσης επαρκών πόρων για την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ θα απέφερε πάνω από 4 δις ευρώ το πρώτο έτος, περί τα 50 δις ευρώ στη δεκαετία και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτοί οι πολύτιμοι πόροι για επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν όσο η κυβέρνηση δεν τολμάει να εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. 

Στα πλαίσια αυτά το ΕΒΕΑ και ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Συνεχίζουμε, κατ’ αρχήν, να υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που άλλωστε αποτελεί και θέση της σημερινής κυβέρνησης.

Θεωρούμε ότι μέσα από την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους και να μειωθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης, θα δημιουργηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και θα αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 25 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.