ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Να γίνει η Αθήνα σύμβολο ανάκαμψης

Να γίνει η Αθήνα σύμβολο ανάκαμψης

12:11 - 20 Μαϊ 2020
Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι κάθε παρέμβαση που προσθέτει ζωτικούς χώρους για την κυκλοφορία των πολιτών, αυξάνει την καταναλωτική κίνηση και ενισχύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον καθαρό και φροντισμένο, μακριά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ηχορύπανση. Στο βαθμό που θα εξασφαλίσει τέτοιες συνθήκες, το σχέδιο πεζοδρόμησης του κέντρου της Αθήνας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το δήμαρχο της πόλης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας.

Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να λειτουργούν σε περιοχές που αποτελούν σημεία αναφοράς και όχι σε δρόμους που απλά χρησιμοποιούνται για διέλευση. Γι’ αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της Αθήνας η υλοποίηση παρεμβάσεων, που αναδεικνύουν το κέντρο της πόλης σε ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες – καταναλωτές, αντί για αναγκαστικό πέρασμα που συνδέεται συχνά με το κυκλοφοριακό κομφούζιο, το θόρυβο, τη δυσκολία πρόσβασης και την ταλαιπωρία. Ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας αποτελεί ένα θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι η υλοποίησή του θα συνοδευτεί από ολοκληρωμένο σχέδιο, για την εκ των προτέρων επίλυση ή ελαχιστοποίηση τυχόν κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τις πεζοδρομήσεις.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις σε σειρά από άλλους τομείς που αφορούν άμεσα την ανάπτυξη της Αθήνας. Ζητήματα προτεραιότητας για την επιχειρηματική κοινότητα είναι η αποτελεσματικότερη διασφάλιση της τάξης και της νομιμότητας στο κέντρο, με έμφαση στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, καθώς και η προώθηση έργων και επενδύσεων που μπορούν να αναβαθμίσουν το πρόσωπο και την οικονομική ζωή της πόλης, όπως είναι η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η ανάπλαση στο Βοτανικό και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η ολοκλήρωση των επεκτάσεων της νέας γραμμής του ΜΕΤΡΟ, η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης με συγχρηματοδότηση, η ανάδειξη του παράκτιου μετώπου κ.ά.

Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας το κέντρο της Αθήνας έγινε σύμβολο της οικονομικής κρίσης, με τα άδεια καταστήματα, τους εγκαταλελειμμένους εμπορικούς δρόμους και τα συνεχή επεισόδια βίας να σημαδεύουν την εικόνα της πόλης και να διώχνουν επιχειρήσεις, καταναλωτές και επισκέπτες. Τώρα, σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, λόγω της πανδημίας, η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει σύμβολο επανεκκίνησης και ανάκαμψης. Είναι περισσότερο από ποτέ, λοιπόν, απαραίτητη η δρομολόγηση έργων που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα και να δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο οφέλους και προστιθέμενης αξίας για τις επιχειρήσεις, για την απασχόληση, για την εθνική οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.