ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «Γέφυρα» και το ιδιωτικό χρέος

11:37 - 09 Σεπ 2020
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσα στις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος «Γέφυρα» - για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία – υποβλήθηκαν περισσότερες από 51.000 αιτήσεις συμμετοχής. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που εισήλθαν στην πλατφόρμα, ξεπερνούσε τις 120.000.

Το έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης, στο πλαίσιο της τρέχουσας συγκυρίας και των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία στην πραγματική οικονομία. Με την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να έχει ξεπεράσει το 15%,  είναι αναμενόμενο πολλές μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Επιδοτώντας ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, το κράτος μπορεί να δώσει μια ανάσα στους συγκεκριμένους δανειολήπτες, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας. Είναι σημαντικό, μάλιστα, το γεγονός ότι η νέα «Γέφυρα» δεν καλύπτει μόνο τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβραβεύοντας τους συνεπείς δανειολήπτες και συμβάλλοντας στη δημιουργία κουλτούρας πληρωμών.

Παράλληλα, όμως,  κάτω από τις σημερινές συνθήκες αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη μιας συνολικής νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους. Πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και εξακολουθεί να επιβαρύνει την αγορά, την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι ζωτικής σημασίας ζητούμενο η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων – με πλήρη αξιοποίηση των εξωδικαστικών μηχανισμών και μεθόδων – αλλά και ενός σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα. Ο νέος Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, ωστόσο, απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και στοχευμένες παρεμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

Αυτό που έχει ανάγκη η αγορά είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους – αλλά και την οικονομική αποτυχία και την αφερεγγυότητα – με ξεκάθαρους κανόνες, με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή. Ένα πλαίσιο που θα προστατεύει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, θα αποτρέπει φαινόμενα κατάχρησης και θα δίνει σε όσους δεν τα καταφέρουν, μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθουν στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς το στίγμα της αποτυχίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.