ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ένα άλμα μπροστά

Ένα άλμα μπροστά

16:59 - 15 Σεπ 2020
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να δώσουν ανάσα στην αγορά, μεταθέτοντας στο μέλλον κάποιες από τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Θετική ήταν, επίσης, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κατάσταση θα επανεξετάζεται διαρκώς και ότι θα υπάρξει ενίσχυση ή διεύρυνση των μέτρων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Πέρα, όμως, από τις έκτακτες παρεμβάσεις για τη διαχείριση της τρέχουσας συγκυρίας, ο επιχειρηματικός κόσμος περίμενε να ακούσει στη Θεσσαλονίκη την εξαγγελία κάποιων, τουλάχιστον, από τις μακρόπνοες, μόνιμου χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Προφανώς, σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, οι προτεραιότητες μεταβάλλονται. Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας και ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού της μοντέλου, αποτελούν εξίσου σημαντικά ζητούμενα.

Το πακέτο των 70 δισ. ευρώ περίπου, που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε ταχύτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να διατεθούν με έξυπνο, στοχευμένο και συνεκτικό τρόπο, για την υποστήριξη επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά κεφάλαια της νέας περιόδου, έχουν ήδη διατυπωθεί, τόσο από τα Επιμελητήρια και τους επιχειρηματικούς φορείς, όσο και στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Έχουν ήδη αναδειχθεί βασικά ζητήματα προτεραιότητας, όπως η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, η ενίσχυση νέων παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους, η επιτάχυνση της ψηφιακής ωρίμανσης του κράτους και της οικονομίας, η αναβάθμιση του συστήματος καινοτομίας και – βεβαίως – η επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών στη φορολογία στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας κ. ά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, να ληφθούν και να δρομολογηθούν αποφάσεις.

Σε μια οικονομία που επιχειρεί να ανακάμψει από διαδοχικές κρίσεις, οι ανάγκες είναι σίγουρα πολλές. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λογική του «μοιράζουμε χρήματα» ανήκει στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει σήμερα την ευκαιρία να κάνει ένα άλμα μπροστά. Να αλλάξει την πορεία και τη μοίρα της, δημιουργώντας όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της και την ευημερία των πολιτών της. Ας την αξιοποιήσουμε με όραμα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.