ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καινοτομία και η ευκαιρία

15:41 - 27 Ιαν 2021
Το τελευταίο διάστημα η χώρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κολοσσών του κλάδου της τεχνολογίας, αλλά και πολυεθνικών εταιριών οι οποίες υλοποιούν στην Ελλάδα επενδύσεις για τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι ευκαιριακό, αντίθετα στηρίζεται στον εντοπισμό σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η υψηλή συγκέντρωση ταλέντου, η ποιότητα και το ανταγωνιστικό κόστος του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, το επίπεδο του ερευνητικού έργου των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και η ύπαρξη ενός αξιόλογου δυναμικού παλιών και νέων επιχειρήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν στρατηγικές εξωστρεφούς ανάπτυξης, με όχημα την καινοτομία.

Η κινητικότητα αυτή ενισχύει σημαντικά το προφίλ της χώρας, ως επενδυτικού προορισμού στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Δημιουργεί επίσης, το έδαφος για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου «οικοσυστήματος» καινοτομίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία των εταιριών με πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, με νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες, εξωστρεφείς ελληνικές εταιρίες, αλλά και με φορείς του κράτους και τις αυτοδιοίκησης. Και βέβαια, μπορεί αποτελέσει το έναυσμα για την επιστροφή διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς, οι οποίοι αναζητούν καλές προτάσεις για να συνεχίσουν την καριέρα τους στη χώρα τους.

Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή κάθε λόγο να στηρίξει και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική, προκειμένου να επιχειρήσει ένα άλμα καινοτομίας στα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είναι το σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα λειτουργεί ως «μητρώο» για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.

Βεβαίως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, ώστε να αρθούν εμπόδια και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα τα πλεονεκτήματα που ήδη διαθέτει η χώρα. Θα χρειαστεί ολοκλήρωση και ενίσχυση των υποδομών της χώρας, με έμφαση στα ψηφιακά δίκτυα, παροχή στοχευμένων κινήτρων για επενδύσεις στην καινοτομία, ενίσχυση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, ώστε να πλησιάσουν σταδιακά στα επόμενα χρόνια το 3% του ΑΕΠ, αλλά και ένα αποτελεσματικότερο σύστημα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους: τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια, το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία αποτελούν σήμερα το κλειδί για την ανάπτυξη, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σήμερα η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδείξει αυτούς τους κλάδους σε σημαντικό πυλώνα του ΑΕΠ της, εφόσον το επιδιώξει με σοβαρές και συντονισμένες κινήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.