ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επόμενο βήμα

10:38 - 31 Μαρ 2021
Ένα από τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία το τελευταίο διάστημα, είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας Pulse, πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες απάντησαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα 61% απάντησαν «σίγουρα ναι» και το 62% δήλωσαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο το «συντομότερο δυνατό». Πρόκειται για μια ένδειξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς η εξέλιξη του εμβολιασμού και η ανταπόκριση των πολιτών, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία άρσης των περιορισμών και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Είναι αλήθεια ότι στο μέτωπο αυτό, η Ελλάδα παρουσιάζει ικανοποιητικές μέχρι τώρα επιδόσεις, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου ανέρχεται στο 10%, με το μέσο όρο εμβολιασμών ανά εβδομάδα να ξεπερνά τους 224.000. Αυτό σημαίνει ότι χτίζεται ήδη με σταθερό ρυθμό ένα τείχος ανοσίας έναντι του ιού, το οποίο – εφόσον το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς – μπορεί να πλησιάσει τα 3 εκατ. άτομα στα τέλη του επόμενου μήνα, υπολογίζοντας και τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που ζητά πλέον όχι μόνο η αγορά, αλλά και ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Όπως αποτυπώνεται στην ίδια έρευνα, το 35% των πολιτών ζητά την άμεση χαλάρωση των μέτρων, σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα. Είναι γεγονός δε ότι η κόπωση που έχει επέλθει μετά από μήνες περιορισμών, οδηγεί σε πλημμελή συμμόρφωση και μειωμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων στη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.

Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Πολιτείας, με στόχο την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία της αγοράς, πάντα με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ θα πρέπει να σχεδιαστεί και το επόμενο βήμα, για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, που παραμένει κλειστός από τον περασμένο Νοέμβριο. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που ευνοεί τη δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ θετικά θα λειτουργήσει και η δυνατότητα για self-testing, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχονται ατομικά.

Η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν δείξει υψηλό βαθμό υπευθυνότητας και συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Πολιτείας. Και θα κάνουν το ίδιο, προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια. Την ίδια διάθεση δείχνουν και οι πολίτες, με τη θετική τους ανταπόκριση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Ίσως είναι, λοιπόν, καιρός να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.