ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έναν γιατρό παρακαλώ!

08:31 - 09 Φεβ 2011
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ριζικές αλλαγές στο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει διαγράψει τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των γιατρών. Εκπρόσωποι αριστερών και δεξιών παρατάξεων έχουν κηρύξει από κοινού τον ανένδοτο εναντίον των κυρίων Κουτρουμάνη και Λοβέρδου, με ένα αίτημα: να αποσυρθεί πλήρως το σχετικό νομοσχέδιο. Το ίδιο υποστηρίζει και η ΝΔ, γιατί λέει, «είναι πρόχειρο», χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ας δούμε τι ακριβώς ενοχλεί τους γιατρούς του ΙΚΑ: Σύμφωνα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κάθε ασθενής, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο είναι ασφαλισμένος, θα μπορεί να βλέπει οποιονδήποτε συμβεβλημένο γιατρό δωρεάν, ανεξάρτητα με ποιο ταμείο αυτός είναι συμβεβλημένος. Στην ουσία, σε κάθε γειτονιά θα υπάρχει ένας γιατρός, τον οποίο θα μπορούμε να βλέπουμε δωρεάν. Σε πρώτη φάση, η ενοποίηση δεν περιλαμβάνει όλα τα ταμεία. Απλώς οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να βλέπουν και γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια, θα μπει στο σύστημα και το ΟΓΑ και ούτω καθεξής. Υπάρχει Έλληνας πολίτης που να διαφωνεί με αυτό το μέτρο και να προτιμά τον κατακερματισμό που έχουμε σήμερα, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα τις τεράστιες καθυστερήσεις στα ραντεβού; Όχι. Ούτε και οι γιατροί του ΕΣΥ όμως στην πλειοψηφία τους αντιδρούν (μικρή είναι η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις), αλλά ούτε και οι γιατροί των άλλων ταμείων, οι οποίοι απεργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής τους από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Ποιοι αντιδρούν; Οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι θα απολέσουν το προνόμιο της αποκλειστικής συνταγογράφησης στο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας, με όλα τα παράπλευρα οφέλη που αυτή συνεπάγεται. Υποστηρίζουν ότι δήθεν με την ενοποίηση θα μειωθούν οι αμοιβές τους, κάτι που η κυβέρνηση αντιπαρέρχεται, λέγοντας ότι θα αμείβονται ανά ασθενή και όχι με κάποια χαμηλή πάγια αντιμισθία. Ας υποθέσουμε όμως ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα και ότι οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι χαμηλότερες από τις σημερινές. Τότε οι γιατροί θα έχουν δύο επιλογές: είτε να δεχθούν μείωση των εισοδημάτων τους και αύξηση του ανταγωνισμού, όπως όλοι οι Έλληνες, είτε να μην υπογράψουν καμία σύμβαση και να προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα στην ελεύθερη αγορά, αφήνοντας να υπογράψουν συμβάσεις άλλοι συνάδελφοί τους. Είναι δηλαδή υποχρεωμένο το ελληνικό δημόσιο να τους πληρώνει  όλους; Για τους ασθενείς πάντως, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, αφού οι λίστες αναμονής θα μειωθούν και δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το σημερινό μπάχαλο.

Οι γιατροί του ΙΚΑ δεν θέλουν τίποτε από τα παραπάνω και το μόνο που αντιπροτείνουν είναι παραπάνω προσλήψεις, ώστε να μειωθούν οι ουρές. Προσλήψεις σε μία χώρα όπου έχουμε ήδη περισσότερους γιατρούς ανά ασθενή απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε, αλλά οι παροχές υγείας είναι άθλιες. Προσλήψεις σε μία εποχή που το μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, τις απαγορεύει ρητώς, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Προσλήψεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού οι ουρές στο ΙΚΑ είναι γιγαντιαίες.

Δεν μπορεί να μη δείξει κανείς κατανόηση για τις δυσκολίες του ιατρικού επαγγέλματος, τους αργούς ρυθμούς αποκατάστασης, τις ατελείωτες ουρές για ειδικότητα και τις σχετικά χαμηλές αμοιβές. Όμως, έλεος! Ουδέποτε οι γιατροί ξεσηκώθηκαν έτσι για το φακελάκι, το οποίο δεν αποτελεί εξαίρεση στο επάγγελμά τους, όπως όλοι γνωρίζουμε εξ ιδίας πείρας, ούτε για τα «συνέδρια» σε εξωτικούς προορισμούς που τους προσφέρουν με το αζημίωτο οι φαρμακευτικές εταιρείες, ούτε για τους ιατρικούς επισκέπτες που τη στήνουν έξω από τα γραφεία τους σαν κοράκια για να πουλήσουν φάρμακα, ούτε για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο τους, ούτε για τίποτε άλλο. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λίγο έως πολύ τους βολεύει.

Μόνο όταν επλήγη η τσέπη τους επαναστάτησαν με τέτοια ορμή. Είναι λυπηρό, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.