• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Νικηφόρος Μαλεβίτης

Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση του «Νικηφόρου Μαλεβίτη» στο Reporter.gr. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έγραψα 440 άρθρα γνώμης σε αυτήν εδώ τη θέση. Άλλα είχαν ενδιαφέρον, άλλα όχι. Για ορισμένα είμαι περήφανος, για πολλά όχι και τόσο. Το μείζον είναι πως ό,τι είχα να πω για την κρίση, την Ελλάδα, το πολιτικό μας πρόβλημα, την Ευρώπη, το είπα, ή, μάλλον, το έγραψα. Με κάθε καινούργιο μου άρθρο, απλώς πλατειάζω πάνω σε θέματα που έχω ήδη εξαντλήσει. 

Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση, ένα πραγματικό «μαύρο πρόβατο», όχι μόνο σε σχέση με τον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη υπό μνημόνιο. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται, το ίδιο και η Ισπανία, ενώ η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το 2014. 

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιθυμούν ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας να διαπραγματευτεί όσο πιο σκληρά γίνεται με την Τρόικα, ώστε να αποφύγει κατά το δυνατόν τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Δεν θα κρίνω αν η απαίτηση αυτή είναι σωστή. Διερωτώμαι όμως πώς περιμένει η συγκυβέρνηση να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όταν υπονομεύουν διαρκώς τον κ. Στουρνάρα, με υποβολιμαίες διαρροές και δηλητηριώδεις δηλώσεις, είτε αυτές προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τους «Καραμανλικούς» της Νέας Δημοκρατίας, είτε από το στρατόπεδο των παλαιοκομματικών (τύπου Βύρων Πολύδωρας).

Η είδηση έρχεται από τις Βρυξέλλες: η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι ακόμη «δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον». Σημειώνεται ότι η χώρα μας είχε καταδικαστεί και το 2005 από το Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί, οπότε η Κομισιόν ζητάει την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2005 και πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, άπαντες – υποθέτω – συμφωνούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν παρέλθει. Αν θέλουμε επομένως να θέσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που ξοδεύουμε. Να διασφαλίζουμε ότι το ευρώ αυτό θα «αυγατίσει», θα δημιουργήσει πρόσθετο πλούτο και κυρίως θέσεις εργασίας.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, μέσα στο δράμα που εκτυλίσσεται για μία ακόμη φορά με την αξιολόγηση της Τρόικας, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την οριστική της έξοδο από το Πρόγραμμα Στήριξης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού θα είναι επαρκή για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του κράτους, καθώς και την καταβολή μισθών και συντάξεων. Το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου. 

Λυπάμαι, αλλά έχω χάσει την πίστη μου σε αυτή τη χώρα. Προσπαθώ να βρω κάτι ν’ αναθαρρήσω, αλλά δεν γίνεται. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν είναι αποτέλεσμα εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά ακρωτηριασμού. Το παλιό ελληνικό μοντέλο πεθαίνει, αλλά δεν αντικαθίσταται από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί ούτε εμείς θέλουμε να το δημιουργήσουμε, ούτε οι κυβερνήσεις μας έχουν ιδέα πως να το φτιάξουν, ούτε η Τρόικα πολυενδιαφέρεται πλέον. Για όσα αναφέρω παρακάτω, παραθέτω και σχετικά στοιχεία σε links, που συστήνω στους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν.

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εξόχως ανησυχητικά. Θα τα ερμηνεύσω εδώ ως αναγνώστης εφημερίδων και ως πολίτης που παρακολουθεί τις ειδήσεις και διευκρινίζω εκ των προτέρων ότι τα παρακάτω αποτελούν εκτιμήσεις, όχι προϊόν αποκλειστικής πληροφόρησης. 

«Τεσσεράμισι το πρωί σε μία δημοκρατία δεν προσέρχονται εισαγγελείς για τη νομιμότητα», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την εκκένωση του Ραδιομεγάρου (ο Θεός να το κάνει «μέγαρο») της ΕΡΤ. Μάλιστα. Προφανώς, σύμφωνα με τη λογική της κυρίας Κωνσταντοπούλου, στις δημοκρατίες, η αστυνομία και η δικαιοσύνη λειτουργούν οκτώ με δύο το μεσημέρι (τις Παρασκευές έως τη μία), Τετάρτες κλειστά και ΣΚ αργία.... 

Δεν υποστηρίζω ότι ξέρω καλά ελληνικά. Μόνο το λύκειο έχω βγάλει στην Ελλάδα, η πανεπιστημιακή μου εκπαίδευση έγινε στ’ αγγλικά. Όμως υπάρχουν όροι το νόημα των οποίων είναι σχεδόν ταυτόσημο σε όλες τις δυτικές γλώσσες. Μόνο στην Ελλάδα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το τι σημαίνουν. Όταν λοιπόν δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε, πως μπορούμε να συνεννοηθούμε; 

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει λόγω του φόρου ακινήτων και των απαιτήσεων της Τρόικας για τον προϋπολογισμό του 2014. Αυτοί που απειλούν να τη ρίξουν δεν έχουν καταλάβει, όπως φαίνεται, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Νομίζει κανείς ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασαν και δεν τους άγγιξαν.

Επί εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση διέδιδε παλικαρισμούς περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» και ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα πήγαινες στις Βρυξέλλες με «την προγραμματική συμφωνία στη βαλίτσα του» (!!) να πει στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν αντέχουμε άλλα μέτρα. Το επιτελείο του έφτασε μάλιστα στο σημείο να διαρρεύσει ψευδώς ότι έγινε 20λεπτη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Σαμαρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε στην ομόλογό τους τις θέσεις αυτές τις Αθήνας. 

Σε σύγκρουση όλων εναντίον όλων οδηγούνται οι εμπλεκόμενες στο ελληνικό ζήτημα πλευρές, καθώς σε κανένα εκ των τριών ανοικτών μετώπων, τα οποία θα περιγράψω παρακάτω, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να πιέζει για «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με την τελευταία να ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται, όπως άλλωστε επανέλαβε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, την προηγούμενη Δευτέρα. 

σελίδα 1 από 34
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman