• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Νικηφόρος Μαλεβίτης

[email protected]

Η εποχή της σπάνης μας βρίσκει τελείως απροετοίμαστους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι εκτός θέματος. Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε και πάλι έκπληκτοι μπροστά σε υπαρξιακά διλήμματα, όπως το 2009. Για να μην πέσουμε ξανά από τα σύννεφα όταν μας χτυπήσει η κρίση την πόρτα, πρέπει να μαζέψουμε τα μυαλά μας - τώρα.

Πού να επενδύσεις σήμερα

Αν έχεις κάποια λεφτά, τι μπορείς να τα κάνεις; Εξυπακούεται ότι με το να τ’ αφήνεις έτσι όπως είναι, ως καταθέσεις, στα τρώει ο καλπάζων πληθωρισμός. Οπότε, εκτός από ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης (και ίσως και κάτι ακόμη για να έχεις ρευστότητα για ευκαιρίες), δεν έχει κανένα νόημα να κρατάς μετρητά.

Θερετροποίηση

Μποτιλιάρισμα, κόρνες, πάρκινγκ πουθενά, τσακωμοί για ένα τραπέζι, φασαρία, νεύρα, ακρίβεια, βρώμα παντού και πανικός από κόσμο. Δεν είναι σκηνή από την Αθηναϊκή καθημερινότητα, αλλά από τις «διακοπές μας» στους δημοφιλείς Αυγουστιάτικους προορισμούς.

Χωρίς μετανάστες, τελειώσαμε. Δεν πρόκειται για μεγαλόστομη κινδυνολογία, αλλά για μαθηματική βεβαιότητα, αποτυπωμένη σε δημογραφικά μοντέλα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης με τα σημερινά δεδομένα.

«Κύριε σήκωνε ψηλότερα τις μύτες μας». Η σαρκαστική προσευχή του Γιάννη Αγγελάκα συνοψίζει την ουσία της υπόθεσης των υποκλοπών. Εξηγούμαι:

Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση του «Νικηφόρου Μαλεβίτη» στο Reporter.gr. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έγραψα 440 άρθρα γνώμης σε αυτήν εδώ τη θέση. Άλλα είχαν ενδιαφέρον, άλλα όχι. Για ορισμένα είμαι περήφανος, για πολλά όχι και τόσο. Το μείζον είναι πως ό,τι είχα να πω για την κρίση, την Ελλάδα, το πολιτικό μας πρόβλημα, την Ευρώπη, το είπα, ή, μάλλον, το έγραψα. Με κάθε καινούργιο μου άρθρο, απλώς πλατειάζω πάνω σε θέματα που έχω ήδη εξαντλήσει. 

Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση, ένα πραγματικό «μαύρο πρόβατο», όχι μόνο σε σχέση με τον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη υπό μνημόνιο. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται, το ίδιο και η Ισπανία, ενώ η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το 2014. 

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιθυμούν ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας να διαπραγματευτεί όσο πιο σκληρά γίνεται με την Τρόικα, ώστε να αποφύγει κατά το δυνατόν τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Δεν θα κρίνω αν η απαίτηση αυτή είναι σωστή. Διερωτώμαι όμως πώς περιμένει η συγκυβέρνηση να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όταν υπονομεύουν διαρκώς τον κ. Στουρνάρα, με υποβολιμαίες διαρροές και δηλητηριώδεις δηλώσεις, είτε αυτές προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τους «Καραμανλικούς» της Νέας Δημοκρατίας, είτε από το στρατόπεδο των παλαιοκομματικών (τύπου Βύρων Πολύδωρας).

Η είδηση έρχεται από τις Βρυξέλλες: η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι ακόμη «δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον». Σημειώνεται ότι η χώρα μας είχε καταδικαστεί και το 2005 από το Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί, οπότε η Κομισιόν ζητάει την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2005 και πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, άπαντες – υποθέτω – συμφωνούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν παρέλθει. Αν θέλουμε επομένως να θέσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που ξοδεύουμε. Να διασφαλίζουμε ότι το ευρώ αυτό θα «αυγατίσει», θα δημιουργήσει πρόσθετο πλούτο και κυρίως θέσεις εργασίας.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, μέσα στο δράμα που εκτυλίσσεται για μία ακόμη φορά με την αξιολόγηση της Τρόικας, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την οριστική της έξοδο από το Πρόγραμμα Στήριξης. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού θα είναι επαρκή για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του κράτους, καθώς και την καταβολή μισθών και συντάξεων. Το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου. 

Λυπάμαι, αλλά έχω χάσει την πίστη μου σε αυτή τη χώρα. Προσπαθώ να βρω κάτι ν’ αναθαρρήσω, αλλά δεν γίνεται. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν είναι αποτέλεσμα εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά ακρωτηριασμού. Το παλιό ελληνικό μοντέλο πεθαίνει, αλλά δεν αντικαθίσταται από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, γιατί ούτε εμείς θέλουμε να το δημιουργήσουμε, ούτε οι κυβερνήσεις μας έχουν ιδέα πως να το φτιάξουν, ούτε η Τρόικα πολυενδιαφέρεται πλέον. Για όσα αναφέρω παρακάτω, παραθέτω και σχετικά στοιχεία σε links, που συστήνω στους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν.

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εξόχως ανησυχητικά. Θα τα ερμηνεύσω εδώ ως αναγνώστης εφημερίδων και ως πολίτης που παρακολουθεί τις ειδήσεις και διευκρινίζω εκ των προτέρων ότι τα παρακάτω αποτελούν εκτιμήσεις, όχι προϊόν αποκλειστικής πληροφόρησης. 

σελίδα 1 από 34
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman