ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδουν τον εαυτό τους για τη ΔΕΘ

01:39 - 23 Αυγ 2011
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και την κατηγορηματική διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου, η αλήθεια είναι ότι η πληροφορία πως ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μιλήσει επισήμως στους «παραγωγικούς φορείς» στη ΔΕΘ προήλθε από το δικό του περιβάλλον. Και, μάλιστα, επρόκειτο για «επίσημη» διαρροή, που είχε το «Ο.Κ» του κ. Παπανδρέου.
Κατά την προσφιλή της τακτική όμως, η κυβέρνηση έριξε μια πιστολιά και στη συνέχεια αναδιπλώθηκε, όταν μέτρησε τις αντιδράσεις, γεγονός που ανέδειξε εκ νέου ότι το επικοινωνιακό της επιτελείο αποτελείται από ερασιτέχνες. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθηγητής οικονομικών της υγείας, ενώ μόνο ένα άτομο στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος ή επικοινωνιολόγος (Ο Ελενόπουλος)... Οπότε, ο χαρακτηρισμός «ερασιτέχνες» δεν είναι αξιολογικός, αλλά περιγραφικός.

Πάντως, αν πράγματι ο πρωθυπουργός επέμενε να μην πραγματοποιήσει επίσημη ομιλία στη ΔΕΘ θα επρόκειτο για πραγματική τομή στη σύγχρονη πολιτική κουλτούρα της χώρας μας. Η έκφραση «παραγωγικοί φορείς» στη ΔΕΘ είναι ένα κατά συνθήκη ψεύδος. Αυτοί που συρρέουν συνήθως στο Βελλίδειο είναι στην πλειοψηφία τους κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, κομματικά στελέχη που διορίζονται στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, ιεράρχες, τοπικοί βουλευτές μετά των συζύγων τους και επαγγελματίες χειροκροτητές. Επιπλέον, κανείς πια δεν δίνει σημασία στο τι θα πει ο εκάστοτε πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εκτός αν πρόκειται για το σχολιασμό κάποιου ερωτικού ή «ιερού» σκανδάλου. Και τέλος, οι «εκτιθέμενοι» στη ΔΕΘ είναι κυρίως υπουργεία και δημόσιοι ή ημιδημόσιοι οργανισμοί. Στην ουσία δηλαδή, η οικονομία έχει δώσει τη θέση της στο κουτσομπολιό και στις κομματικές συνάξεις.

Η ΔΕΘ είναι λοιπόν ένας παρωχημένος θεσμός, ο οποίος έχει χάσει προ πολλού το κύρος του και τη σημασία του για την ελληνική οικονομία. Ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί θα ήταν να σταματήσει να θεωρείται πολιτική πασαρέλα. Να αποχωρήσει το δημόσιο τελείως και από τους εκθεσιακούς χώρους και από τη διαχείρισή της. Και φυσικά, να σταματήσουν να γελοιoποιούνται ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων με την παρουσία τους εκεί.

Δυστυχώς όμως, ο κ. Παπανδρέου και πάλι δεν τόλμησε....


[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 23 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.