ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τώρα, τι;

08:46 - 10 Φεβ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Ωραία λοιπόν, ας πούμε ότι συμφωνήσαμε με όλα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, καθώς και οι ιδιώτες πιστωτές μας, δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μη γίνει η Ελλάδα παρανάλωμα του πυρός. Αν υποθέσουμε και ότι όλα πάνε καλά σήμερα και τις επόμενες ημέρες (κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο ακόμη), το ερώτημα είναι «και μετά τι;».
Θα εφαρμόσουμε αυτή τη φορά αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε, ή θα τρέχουμε πάλι πίσω από κάθε δόση με την ψυχή στο στόμα; Θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας, ή με τις παλινωδίες της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, θα συνεχίσουμε να πλέουμε στα πελάγη της αβεβαιότητας, η οποία εντείνει την ύφεση πολύ περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα; Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: περισσότερο και από τη λιτότητα, η οικονομία μας πλήττεται από την αστάθεια. Κανείς – Έλληνας ή ξένος – δεν θα επενδύσει ποτέ τα λεφτά του στη χώρα και δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όσο δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει την επομένη και τι νόμισμα θα έχουμε αύριο...

Αν κρίνω από τις αντιδράσεις των πολιτικών μας αρχηγών και των βουλευτών, θα διακινδυνεύσω, δυστυχώς, την πρόβλεψη ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί. Διότι και πάλι, με τη στάση τους έδειξαν ότι παίρνουν τα μέτρα «με τον πιστόλι στον κρόταφο» και παρά τη θέλησή τους. Δεν δείχνουν προς τα έξω να πιστεύουν οι ίδιοι πως ό,τι κάνουν είναι για το καλό της πατρίδας. Έτσι, θα εφαρμόσουν και πάλι μόνο το εισπρακτικό κομμάτι του Μνημονίου-2, αλλά θα προβάλλουν λυσσαλέα αντίσταση στην υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που μας ζητούνται. Απλούστατα διότι το πολιτικό μας σύστημα δεν πιστεύει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αμφιβάλλω επομένως ότι θα ιδιωτικοποιηθούν φέτος ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ, όπως απαιτεί το Μνημόνιο 2, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το βάρος του χρέους. Πολύ δύσκολη θα αποδειχθεί και η τοποθέτηση μόνιμου γ.γ. φορολογικών εσόδων. Χλωμό το βλέπω να κλείσει η Εργατική Εστία, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και δεκάδες άλλοι φορείς του δημοσίου. Όπως και στην περίπτωση του φιάσκου της εφεδρείας, θα κάνουν τα πάντα οι πολιτικοί μας για να διατηρήσουν το κράτος ανέπαφο. Ούτε τις 200 εφορίες που υποσχέθηκαν στους εταίρους μας θα κλείσουν, ούτε το φορολογικό σύστημα θα απλοποιήσουν, ούτε τις φοροαπαλλαγές θα καταργήσουν, ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές θα μειώσουν, ούτε τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ θα καταργήσουν στην πράξη, ούτε τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν.

Μόνο μισθούς και συντάξεις θα περικόψουν και θα ζητήσουν από τους φτωχότερους ακόμη μισθωτούς να συνεχίσουν να σηκώνουν στις πλάτες τους το ίδιο, αν όχι και μεγαλύτερο κράτος. Είναι στο DNA τους ο κρατισμός και θα συνεχίσουν να τον υπηρετούν.
Μακάρι να διαψευστώ σε αυτά που λέω και να αναγκαστώ να καταπιώ το πληκτρολόγιό μου από ντροπή για τη δυσπιστία μου...

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.