ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κατάσταση των πραγμάτων

01:43 - 10 Μαϊ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Φαίνεται ότι ανάμεσα στα –δεκάδες- πράγματα που δεν έχει καταλάβει ο Νέστορας της Αριστεράς, είναι ότι ΔΕΝ γίνεται η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της έναντιτων εταίρων της για μείωση του ελλείμματος και προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και, παρόλα αυτά, να παραμείνει εντός ευρώ.

 

Αυτό ισχύει διότι οι ελληνικές τράπεζες στέκονται ακόμη χάρη στη στήριξη του Ευρω-συστήματος και μόνο. Και οι εταίροι μας τις στηρίζουν υπό την προϋπόθεση και μόνο ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα πάψει να έχει ελλείμματα. Αν ο κ. Τσίπρας και οι ομοϊδεάτες του δεν τηρήσουντο δικό μας μέρος της συμφωνίας, τότε ούτε οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να τηρήσουν το δικό τους. Το έχουν πει δεκάδες φορές τις τελευταίες ημέρες, από τον Μπαρόζοκαι τον Σόιμπλε, μέχρι τον τελευταίο ανθυπο-διευθυντή στη Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

 

 

Και επειδή λοιπόν οικονομική δραστηριότητα χωρίς ρευστότητα δεν γίνεται να υπάρξει, ο μόνος τρόπος να γεμίσουν οι στεγνές από ρευστότητα τράπεζες μας αν μας τραβήξουν την πρίζα οι Ευρωπαίοι θα είναι να τυπωθούν δραχμές. Το να λένε επομένως ορισμένοι «είμαστε υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά δεν έχουμε πρόθεση να εφαρμόσουμε καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ούτε να ακολουθήσουμε περιοριστική πολιτική, ώστε να μειωθείτο έλλειμμα» δεν έχει κανένα νόημα.

Όσοι αμφέβαλλαν ότι η κατάσταση των πραγμάτων στην Ευρώπη είναι πιο σοβαρή από ποτέ και νόμιζαν ότι μπορούν να το παίξουν τζάμπα μάγκες, θα χωνέψουν την πραγματικότητα για τα καλά τώρα που σταματάει η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο πακέτο στήριξης (θα κατατατεθούν χρήματα μόνο στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ελληνικού κράτους). Κανείς δεν πρόκειται να συνεχίζει να μας δανείζει όταν εμείς διαμηνύουμε ότι επιλογή του ελληνικού λαού είναι να φύγουμε από το ευρώ, όπως εξήγησα παραπάνω.

 

 

Απλούστατα, γιατί δεν θα πάρει τα λεφτά του πίσω.

 

 

Ένα ακόμη ριάλιτι τσεκ μπορεί να κάνει ο κ.Τσίπρας και τα παλλικάρια του, παίρνοντας κάνα τηλέφωνο σε γνωστούς τους στις Βρυξέλλες. Γιατί είναι αλήθεια μεν ότι το κλίμα έχει αλλάξει εδώ και λίγο καιρό και άπαντες πλέον κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης, αλλά κανείς δεν υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει πως σταματάνε οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν αμφιβάλλει, ας ρωτήσει ο κ. Αλέξης τους συντρόφους του ευρωβουλευτές από το ίδιο το ευρωπαϊκό κόμμα που συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε όπου «προοδευτική πολιτική»  θεωρείται να «μπαίνει μέσα»κάθε χρόνο το κράτος. Και για κάποιον περίεργο λόγο, όσοι δεν θεωρούν ότι αυτό είναι σωστό, κατηγορούνται ως αντιδραστικοί.

 

 

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στην πόρτα της εξόδου. Ούτε καν όταν είχε τη φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος ο ΓΑΠ. Και το χειρότερο είναι ότι ορισμένοι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και νομίζουν ότι έχουμε το πάνω χέρι. Σύντομα, θα καταπιούν τη γλώσσα τους...

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 10 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.