ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίαιτα με κουτόχορτο

00:44 - 31 Μαϊ 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Προσπαθώ εδώ και μέρες να καταλάβω από που προκύπτει η βεβαιότητα του κ. Τσίπρα ότι είναι δυνατόν να μην εφαρμόσουμε το ήδη συμπεφωνημένο από τα 2/3 της Βουλής των Ελλήνων Πρόγραμμα Προσαρμογής και, παρόλα αυτά, να μείνουμε στο ευρώ.

Φαντάζομαι ότι ακόμη και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι καμία οικονομία, ούτε καν η σοσιαλιστική, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρευστότητα. Παρότι λοιπόν έξωση χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες, αν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις διακόψουν τις δόσεις του μηχανισμού στήριξης και η ΕΚΤ διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (επειδή θα «κοπούμε» στην επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας), τότε το κράτος, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και η οικονομία γενικότερα θα ξεμείνουν τελείως από ρευστό σε λίγες ημέρες. Και αφού ούτε οι αγορές μας δανείζουν, αλλά ούτε και το κράτος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και να χρηματοδοτήσει το – έστω κρατικοποιημένο – τραπεζικό σύστημα εκ των ενόντων, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει τότε να τυπώσουμε «κάτι» για να κινηθεί η οικονομία.

Δεν το ξέρει αυτό ο κ. Τσίπρας; Κι αν το ξέρει, τότε γιατί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ότι η Συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από το ευρώ; Αφού σε περίπτωση ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστού, μόνοι μας θα βγούμε! Μας περνάνε για ηλιθίους λοιπόν;

Ουσιαστικά, το μόνο επιχείρημα του κ. Τσίπρα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μας τραβήξουν την πρίζα, επειδή θα φοβηθούν τις συνέπειες. Πρόκειται για μία μπαρούφα χωρίς προηγούμενο για πολλούς λόγους: α) πρώτον, γιατί δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από καμία δήλωση, τοποθέτηση, ή απόφαση Ευρωπαίων αξιωματούχων ή κοινοτικού οργάνου. Ούτε η Κύπρος δεν έχει πει στο Συμβούλιο «εγώ δίνω λεφτά στους Έλληνες, ό,τι και να γίνει», πολλώ δε μάλλον η Γαλλία. β) γιατί εξίσου σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για την Ευρώπη αν συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί, ενώ εμείς κάνουμε του κεφαλιού μας και δεν μειώνουμε τα ελλείμματά μας. Η Μέρκελ θα ανατραπεί από την εξουσία, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επαναστατήσουν γιατί ουσιαστικά τους λέμε ότι θα πρέπει να μας δανείζουν για πάντα, οι άλλες χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής θα επαναστατήσουν επίσης γιατί θα διεκδικήσουν και αυτές να μην κάνουν τίποτα και η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της ευρωζώνης θα κλονιστεί περαιτέρω. Επομένως, γιατί πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι συμφέρει την ευρωζώνη να συνεχίσει να του πληρώνει τον παχυλό του βουλευτικό μισθό σε ευρώ; γ) ακόμη και αν ο ισχυρισμός του είχε ερείσματα στην πραγματικότητα, θα αποτελούσε, στην καλύτερη περίπτωση, «πόκερ» με το μέλλον της χώρας. Σε περίπτωση που χάσουμε, οι απώλειες δεν θα είναι αναστρέψιμες. δ) είναι γνωστό ότι η ευρωζώνη είναι πλέον προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει η Ελλάδα το γιλέκο αυτοκτονίας της. Εχουν εκπονηθεί σχέδια, έχουν γίνει προσομειώσεις, έχουν παρθεί μέτρα. Οπότε, δεν μας φοβούνται πια τόσο πολύ.

Βρετανός συνάδελφος μου έδωσε την καλύτερη περιγραφή της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχω ακούσει μέχρι στιγμής. «Είναι η τακτική διαπραγμάτευσης του Κιμ Γιονκ Ιλ», μου είπε: «Οι Αμερικάνοι λένε στους Βορειοκορεάτες: Αν δεν αφοπλιστείτε από τα πυρηνικά σας, δεν θα σας δώσουμε επισιτιστική βοήθεια. Οι Βορειοκορεάτες απαντούν: Όχι, αν δεν μας δώσετε επισιτιστική βοήθεια, θα βομβαρδίσουμε την Ιαπωνία. Οι Αμερικάνοι απαντούν: Αν βομβαρδίσετε την Ιαπωνία, θα σας βομβαρδίσουμε κι εμείς και θα καταστραφείτε. Οι Βορειοκορεάτες απαντούν: Εντάξει, είμαστε σύμφωνοι. Θα βομβαρδίσουμε την Ιαπωνία». 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 31 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.