ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας, ο ιδανικός μνημονιακός πρωθυπουργός;

17:52 - 07 Ιουν 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Από καμία δημοσκόπηση δεν προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Αν όμως η διαφορά του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μικρή, όπως προβλέπεται, τότε είναι βέβαιο ότι σε κάθε μέτρο που θα προσπαθεί να λάβει, μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, θα δέχεται ανηλεείς αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Φουσκωμένος σαν παγώνι από το 20+%, ο κ. Τσίπρας θα είναι στα κάγκελα καθημερινά, πυροβολώντας τα πόδια της χειμαζόμενης οικονομίας μας, με καθημερινές διαδηλώσεις, καταλήψεις, κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων, παροχή πολιτικής κάλυψης σε κουκουλοφόρους και μπαχαλάκηδες, κλπ. Παρότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει άλλες αυξήσεις φόρων από εδώ και στο εξής, ούτε σκληρά μέτρα πέραν των περικοπών δαπανών ύψους 14 δις για την επόμενη τριετία, το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχει προσχωρήσει όλο το βαθύ ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα, δεν θα αφήσει να προχωρήσουν ούτε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα λοιπόν σε καπνογόνα, επεισόδια και αίμα, το Πρόγραμμα θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες και η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ. Όπως εκτός ευρώ θα βγει και αν ο κ. Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και υλοποιήσει τη δέσμευσή του να ακυρώσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους.

Επομένως, μόνο δύο συνθήκες βλέπω για να μείνουμε στην ευρωζώνη: α) μία αποφασιστική νίκη Σαμαρά, ο οποίος μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα (ΔΡΑΣΗ, ΔΗΜΑΡ) θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%, ώστε να δώσει η κοινωνία ισχυρό μήνυμα για το τι πραγματικά θέλει. β) μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από κωλοτούμπα εντυπωσιακών διαστάσεων από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πει τελικά «ναι μεν, αλλά» και θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, υποσχόμενος ότι θα το καταργήσει. Τότε, ούτε θα μπορεί να προσφέρει κάλυψη σε διαδηλώσεις, συγκρούσεις και επεισόδια, ούτε θα υποσκάπτει την εφαρμογή των μέτρων. Θα γίνει δηλαδή ο «ιδανικός» μνημονιακός πρωθυπουργός.

Το κακό είναι ότι, όπως είπα, ούτε οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη του κ. Σαμαρά, ούτε μου φαίνεται πιθανό να μπορέσει ο κ. Τσίπρας να κάνει τόσο μεγάλη κωλοτούμπα, όταν το στελεχιακό δυναμικό του κομματός του αποτελείται από συνηγόρους υπεράσπισης της 17 Νοέμβρη, μεταγραφές Φωτοπουλικών από το ΠΑΣΟΚ, νεο-κομμουνιστές, γκρουπούσκουλα και καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι, έχοντας την ασφάλεια να πληρώνονται το  μισθό τους από Βρετανικά πανεπιστήμια σε λίρες Αγγλίας, μας υποδεικνύουν «αφ’ υψηλού» τι ωραία που είναι η δραχμή. Οπότε, γ**μα τα... 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.