ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεύθυνη Αντιπολίτευση

01:50 - 22 Ιουν 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ήταν το διακύβευμα των εκλογών κατά τον κ. Αλέξη Τσίπρα; Ο λαός δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, κατά τη λογική του κ. Τσιπρα, ψήφισε μνημόνιο. Κατ’ ακρίβεια, βεβαία, ο λαός ψήφισε 26,89% ΣΥΡΙΖΑ. Και στις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις έδωσε 4,5% στο ΚΚΕ, 7,51% στον Καμμενο και 6,92% στη Χρυσή Αυγή. Δηλαδή, συνολικά στις κάθε μορφής αντιμνημονιακες δυνάμεις έδωσε ποσοστά 45,82%, που όμως δεν μπορούν να αθροιστούν πολιτικά, γιατί απλούστατα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση από κοινού. Παρεμπιπτόντως, θ’ αξιζε το κόπο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που αρέσκονται στις βαθυστόχαστες αναλύσεις, αλλά και οι θεωρητικοί του ΚΚΕ, να μας εξηγήσουν πως συμβαίνει να συμπίπτουν οι απόψεις της ανανεωτικής και της άκρας αριστεράς με τις απόψεις της άκρας δεξιάς και των νεοναζί.

Αντιθέτως, τα κόμματα που είναι υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης ορισμένων μόνο πλευρών του μνημονίου πήραν 29,66% η ΝΔ, 12,28% το ΠΑΣΟΚ και 6,26% η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή, τα κόμματα αυτά συνολικά τα ψήφισε το 48,20% του ελληνικού λαού. Η απλή αριθμητική δείχνει ότι οι λεγόμενες αντιμνημονιακες δυνάμεις που ήσαν είτε υπέρ της ακύρωσης του μνημονίου [ΣΥΡΙΖΑ], είτε υπέρ της καταγγελίας του μνημονίου [Καμμένος, Χρυσή αυγή], είτε υπέρ της ολοκληρωτικής αποχώρησης από την ΕΕ, εκπροσωπούν τη μειοψηφία του ελληνικού λαού. Αντιθέτως, οι δυνάμεις που υπεστήριξαν ανοικτά χωρίς περιστροφές τη συμμόρφωση της Χώρας προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, καθώς και την αναδιαπραγμάτευση ορισμένων μόνον διατάξεων του μνημονίου κατά τρόπον, μάλιστα που να μη θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή μας στο ευρώ, ψηφίσθηκαν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σύμφωνα δε με βασικό δημοκρατικό κανόνα, η χώρα από ‘δω και πέρα χωρίς αμφιταλαντεύσεις πρέπει να πορευθεί σύμφωνα με τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού προς την όποια, οφείλουν να προσαρμόσουν τη πολιτική τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα με το τι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν. Πολύ περισσότερο γιατί το διακυβευμα των εκλογών που είχε τεθεί από την αντιπολίτευση είχε χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα μετά από ένα δημοψήφισμα οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν υποστηρίξει θέσεις αντίθετες προς την απόφαση του δημοψηφίσματος θα εξακολουθούσαν να εστιάζουν τη πολιτική τους στις αποδοκιμασθείσες θέσεις τους; Δεν αξιώνει, βέβαια, κανένας να αποκηρύξουν τις παλιές τους θέσεις, αλλά έχουν δημοκρατικό και εθνικό καθήκον να εστιάσουν τη πολιτική τους  στη νέα κατάσταση  που δημιούργησε ο λαός δια της πλειοψηφίας του.

Φαντασθείτε την ελληνική κυβέρνηση να αγωνίζεται να πείσει τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επαναδιαπραγματευθουν το μνημόνιο και να συναινέσουν στην αλλαγή βασικών του όρων και η αξιωματική αντιπολίτευση στη Ελλάδα να απειλεί ότι θα τα καταγγείλει όλα αν και όταν γίνει κυβέρνηση. Είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση αυτό η σκέτη και ωμή υπονόμευση της χώρας;

Εσείς τι λέτε ότι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ ξέρω. Είμαι βέβαιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.