ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols

13:28 - 05 Νοε 2012
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Αν δεν φοβόμουν για το τι θ’ απογίνει η οικογένειά μου και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, θα έλεγα ότι πλέον έφτασε η ώρα της αλήθειας: το πακέτο μέτρων και ο προϋπολογισμός πρέπει να καταψηφιστούν και ας πάει η χώρα στο καλό, ή όπου τελοσπάντων θέλουν να την πάνε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μιχαλολιάκος.

Αν πραγματικά πιστεύουν οι βουλευτές μας ότι θα αυξηθούν οι μισθοί και θα ανακοπεί η ύφεση, αν τινάξουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας στον αέρα, τότε ας καταψηφίσουν την Τετάρτη και την Κυριακή. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα πια να προσπαθεί να τους πείσει κανείς, όταν είναι σαφές ότι είτε πάσχουν από λειτουργικό αναλφαβητισμό, είτε το κάνουν επίτηδες, παίζοντας το μέλλον της χώρας στα ζάρια για να γλυτώσουν το πολιτικό τους τομάρι.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το επίπεδο του δημοσίου λόγου στην Ελλάδα; Οι Έλληνες ήταν ο πιο φιλοευρωπαϊκός λαός πριν την κρίση (όταν η Ε.Ε μας τα «έσκαγε») και σήμερα είναι ο πιο αντιευρωπαϊκός. Τόσο ειλικρινή ήταν τα αισθήματά μας. Οι Έλληνες έχτισαν το «οικονομικό θαύμα» της 15ετούς αδιάλειπτης ανάπτυξης πάνω στην ανασφάλιστη εργασία μεταναστών και τώρα κατηγορούν τους μετανάστες για τα πάντα. Τόσο πολύ είχαμε εμπεδώσει το «δεν θα περάσει ο φασισμός». Οι Έλληνες δεν φταίνε σε τίποτα για τη χρεοκοπία της χώρας τους, το Μνημόνιο μας έπεσε από τον ουρανό, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Η «ευαίσθητη» κυρία Ξενογιαννακοπούλου και ο «αριστερός» κύριος Σκανδαλίδης ουδέποτε διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Έχουν επομένως κάθε δίκιο να οδύρονται για τα «αντιλαϊκά» μέτρα που επιβάλλονται την επομένη της χρεοκοπίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο που λέει ότι αν δημεύσουμε την περιουσία στους 50 κροίσους που έχει η χώρα, τότε θα λυθεί το πρόβλημά μας, έστω και αν αθροίζοντας τις περιουσίες όλων των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη λίστα του Forbes δεν καλύπτουμε ούτε καν το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, πολλώ δε μάλλον το συνολικό χρέος. Και ανάποδα να γυρίσεις τους βιομηχάνους και μεγαλοεπιχειρηματίες της Ελλάδας, τα 350 δισεκατομμύρια που χρωστάμε δεν βγαίνουν. Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να τσοντάρουν, αλλά κανείς από την αντιπολίτευση δεν μας λέει ποιοι. Ποιο είναι το πρόβλημα άλλωστε; Και να χρεοκοπήσουμε διώχνοντας την Τρόικα, λεφτά υπάρχουν στην Τράπεζα της Ανατολής, στη Ρωσία, την Κίνα και στον πλανήτη Λαγό Β.... Αλλά και να μην υπάρχουν, πάλι δεν πειράζει, θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες. Τώρα πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής τους επάρκειας με την εθνικοποίηση, δεν μας εξηγεί κανείς. Και πάλι όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα, αν δεν έχει το κράτος λεφτά να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, θα τυπώσει καινούργιο χρήμα. Και όσοι λένε ότι αυτό το χρήμα δεν έχει καμία αξία επειδή θα προέρχεται από ένα χρεοκοπημένο κράτος, δεν έχουν ιδέα περί τα οικονομικά. Ουρές θα κάνουν οι εξαγωγείς καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων προς την Ελλάδα, για να αποκτήσουν το τιμημένο νόμισμα της χώρας που γέννησε τον Πλάτωνα.

Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος Ελλάδας και ευρωζώνης ήταν εξαρχής καταδικασμένος σε αποτυχία. Απλώς η κρίση μας έκανε να καταλάβουμε την αλήθεια αυτή με τον πλέον σκληρό τρόπο.  Εξηγούμαι: η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλα λάθη στη διαχείριση της κρίσης, ενώ μεταξύ των πρωτευουσών της ηπείρου μας υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα αλλά διαφωνούμε με τους Ευρωπαίους, είναι ότι μιλάμε τελείως διαφορετική γλώσσα. Οι θεωρίες συνωμοσίας, η ρητορική της θυματοποίησης, η μισαλλοδοξία, ο σωβινισμός, οι λαϊκιστικές αρλούμπες, δεν περιορίζονται μόνο στις εφημερίδες του κίτρινου τύπου, όπως η Sun ή η Bild. Είναι επίσημη ρητορική των κομμάτων, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αθροίζουν πια την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η όλη ασυνεννοησία μου θυμίζει το διάλογο από την βιντεοταινία της δεκαετίας του 1980 «Χούλιγκανς»: ο ιερέας πατέρας προσπαθεί να πείσει τον γιο του ότι «η αλήθεια βρίσκεται στο λόγο του Θεού». «Ε, όχι πατέρα», απαντάει ο γιός, «η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols, γκε γκε;». Όσο μπορούν να συνεννοηθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι μεταξύ τους, άλλο τόσο μπορούμε να συνεννοηθούμε εμείς με την Ευρώπη....

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.