ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βία στη βία

18:50 - 05 Φεβ 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Αστυνομικό ρεπορτάζ δεν κάνω, ούτε γνωρίζω υπό ποιες συνθήκες ξυλοκοπήθηκαν οι συλληφθέντες νεαροί ληστές και ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Υποτίθεται ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό και ότι σύντομα θα έχουμε πόρισμα.

Αυτό που ξέρω είναι ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία, το κράτος έχει πράγματι το μονοπώλιο της βίας, το οποίο όμως του έχει εκχωρηθεί από τους πολίτες υπό όρους. Ειδικότερα, οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να ασκούν αυτό το μονοπώλιο με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ και πάντοτε μέσα στα πλαίσια που ορίζουν σαφώς οι νόμοι που έχει ψηφίσει η Βουλή. Ακόμη και αν ορισμένοι πολίτες δεν σέβονται το κράτος δικαίου, η Πολιτεία μπορεί να τους «επαναφέρει στην τάξη», μόνο με νόμιμα μέσα. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες βρισκόμαστε σε «κατάσταση πολιορκίας», οπότε τα δημοκρατικά δικαιώματα αναστέλλονται. Εξ όσων καταλαβαίνω, μέχρι τώρα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Οι δημοκρατικοί πολίτες επομένως, οι οποίοι διαμαρτύρονται και αγανακτούν για το γεγονός ότι οι πολυάριθμοι πλέον ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και λοιποί ψευτοεπαναστάτες του γλυκού νερού γράφουν τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, οφείλουν ταυτόχρονα να διαμαρτύρονται και να αγανακτούν κάθε φορά που και η αστυνομία κάνει το ίδιο. Διαφορετικά, είναι υποκριτές. Όσο για το photoshop στις φωτογραφίες των κατηγορουμένων, τι να πω, εντάσσεται προφανώς στη συνειδητή προσπάθεια που κάνουν οι θεσμοί του ελληνικού κράτους, ώστε να γελοιοποιούνται καθημερινά.

Εν πάση περιπτώσει όμως, η παραπάνω συζήτηση αφορά μόνο τους δημοκρατικούς πολίτες. Οι υπόλοιποι που βγήκαν στο κλαρί τα τελευταία δύο 24ωρα, τι θέλουν; Αφού με κάθε ευκαιρία, μας γνωστοποιούν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των δημοκρατικών κυβερνήσεων του τόπου, των νόμων που ψηφίζει η Βουλή και των οργάνων της Πολιτείας. Κάθε φορά που οι μπαχαλάκηδες βιάζουν το δημόσιο χώρο, οι δήθεν «προοδευτικοί» τους χειροκροτούν, κάθε φορά που ασκείται βία εναντίον αστυνομικών, επιχαίρουν. Με τι θράσος και τι υποκρισία οι οπαδοί της βίας, της ανομίας, της δικτατορίας του προλεταριάτου, της αναρχίας και της μ***κίας, επικαλούνται τώρα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ισχύουν μόνο στην έννομη τάξη ενός δημοκρατικού καθεστώτος; Ή μήπως νομίζουν ότι η τυχόν κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της αστυνομίας αναιρεί τα εγκλήματα των επ’ αυτοφώρω συλληφθέντων;

Και τέλος, ομολογώ την αδυναμία μου να καταλάβω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Είναι μόλις 20 χρονών», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία ενός από τους κατηγορουμένους. Τι σημαίνει δηλαδή ότι είναι μόλις 20 χρονών; Ότι είναι «παιδί» και δεν ήξερε τι έκανε; Ότι οι 20χρονοι είναι εκ της φύσεώς τους τρυφεροί και επομένως τέτοια περιστατικά θα πρέπει να μας προκαλούν σοκ; Ότι η μαμά του θα πρέπει να στενοχωρήθηκε; Σε μία χώρα όπου θεωρείσαι «παιδί» μέχρι τα 35, μένεις με τους γονείς σου μέχρι να παντρευτείς, είσαι «φέρελπις» μέχρι τα 43 και «νέος» μέχρι τα 55, τέτοιοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι είναι αναμενόμενοι. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι ένας 18χρονος και ένας 69χρονος είναι εξίσου υπεύθυνοι για τις πράξεις τους, απέναντι στην κοινωνία, την πολιτεία και τον νόμο. Η νεότητα ούτε ελαφρυντικό είναι, ούτε απαλλακτικό γνώρισμα. Έλεος πια!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.