ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι προχειρότητες

05:55 - 26 Ιουλ 2013
Νικηφόρος Μαλεβίτης

Γράφει ο Νικηφόρος Μαλεβίτης

Συζητείται να παρασχεθεί δικαίωμα πρόσβασης των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων πολιτών, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επί της αρχής, είναι ένα μέτρο με το οποίο, ως δύσμοιρος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, συμφωνώ.

Πιστεύει όμως κανένας στα σοβαρά ότι ο φοροφυγάς θα πάψει να διαπράττει φοροδιαφυγή ή ο έμπορος ναρκωτικών θα αλλάξει δουλειά επειδή δεν θα μπορούν να καταθέσουν τα προϊόντα της εγκληματικής τους πράξεως σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών, γιατί θα υπάρχει φόβος να αποκαλυφθούν; Όχι βέβαια! Το πιθανότερο είναι απλώς ότι το προϊόν της φοροδιαφυγής και το βρώμικο χρήμα θα αποφύγουν μεν τις τράπεζες, αλλά θα οδηγηθούν είτε προς τα σεντούκια, είτε στο εξωτερικό, σε ασφαλέστερους προορισμούς, και μάλιστα όχι μέσω τραπεζών, αλλά «μ’ αεροπλάνα και βαπόρια». Στην περίπτωση αυτή, που φαίνεται και η πιθανότερη, οι τράπεζες θα στερηθούν τις καταθέσεις αυτές που πράγματι είναι βρώμικες και η ελληνική οικονομία την ανάλογη ρευστότητα από την οποία έχει απόλυτη ανάγκη. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναζητήσει αντίστοιχα χρήματα από δανειστές στο εξωτερικό που δεν υπάρχουν σήμερα, ή που είναι απρόθυμοι να δανείσουν τη χώρα.

Θα μου πείτε τότε "ας καλύψουμε τη φοροδιαφυγή και τις εγκληματικές πράξεις, για να μη στερηθούμε το βρώμικο χρήμα". Το πράγμα δεν έχει βέβαια ακριβώς έτσι. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να εξακολουθήσει να γίνεται και πρέπει να γίνεται τη στιγμή της τελέσεως του αδικήματος ή εν πάση περιπτώσει, μέσω της παρακολούθησης της διαβίωσης ενός εκάστου, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, βίλες με πισίνες, κλπ. Όλα αυτά μπορούν να κυνηγηθούν χωρίς τις παρενέργειες που συνεπάγεται η ελεύθερη πρόσβαση των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία, στις καταθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως λεπτό και δύσκολο. Δεν επιτρέπονται προχειρότητες στο θέμα αυτό στις οποίες είναι επιρρεπείς οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ορισμένες φορές, είναι προτιμότερο να δοθούν κίνητρα για να κινηθεί το μαύρο χρήμα, να "ασπρίσει" και επομένως να φορολογηθεί, παρά να το κυνηγήσεις και να το αναγκάσεις να κρυφτεί, στα πλαίσια μίας ηθικολογικής προσέγγισης, η οποία, δυστυχώς, δεν αποφέρει τίποτε στα δημόσια ταμεία.

Και επ’ ευκαιρία, τι γίνεται μ’ εκείνες τις 25.000 ειδοποιήσεις που έστειλε η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στους καταθέτες του εξωτερικού; Πολύ κοκό ακούστηκε και αυγό τίποτα... Και με τη λίστα Λαγκάρντ τώρα που τελείωσε η παράσταση της παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου; Φοροδιαφυγή από τους 2.062 καταθέτες τελικά υπάρχει; Από ποίους υπάρχει και τί ύψους είναι; Διότι σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μέχρι πέρυσι εμπόδιζαν την έρευνα ο Παπακωνσταντίνου, ο Βενιζέλος και ο Διώτης. Σήμερα ποιος την εμποδίζει; Και εκείνοι που έβγαζαν σπαθιά, άστραφταν και βρόνταγαν, για τις ευθύνες του Βενιζέλου, του Παπακωνσταντίνου, του Παπανδρέου, γιατί τώρα δεν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον και δεν κάνουν κανέναν θόρυβο για την προώθηση των σχετικών ερευνών που φαίνεται να έχουν κολλήσει; 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.