ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταφράζοντας τον... Μοσκοβισί!

20:27 - 10 Μαϊ 2016
Μιλώντας στην μητρική του γλώσσα, ο Γάλλος Επίτροπος και αρμόδιος για τα οικονομικά της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, προκάλεσε μία σύγχυση, είναι η αλήθεια, σε διερμηνείς και κατα το δοκούν κυβερνητικούς μεταφορείς των λεγομένων του, με την σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου, σε σχετική συζήτηση με θέμα τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Για τους γνωρίζοντες, ωστόσο, τις ιδιομορφίες της γαλλικής γλώσσας, ο Επίτροπος Μοσχοβισί, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και ξεκάθαρος, για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο χθεσινό Γιουρογκρούπ...

 

Μεταφράζοντας, λοιπόν, τις δηλώσεις του Μοσχοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι μέσω του googletraduction αλλά αφαιρώντας απ αυτές τις διπλωματικές εκφράσεις, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι:

 

1.Λέγοντας ο Επίτροπος πως, όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος “ ότι αυτή πρέπει να γίνει σε τρία στάδια, ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018 χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα και βέβαια μετά το 2018”, απέκλεισε, ουσιαστικά, κάθε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους μέχρι το ...2018 .

 

2. Αναφέροντας ότι “ένα πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή και αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το φορολογικού συστήματος”, εννοεί σαφέστατα ότι, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταβληθεί η πολυπόθητη δόση, θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018!

 

3. Υπογραμμίζοντας ότι “οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων που κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και θετικής συνεργασίας των θεσμών» και διευκρινίζοντας ότι “αυτές οι δύο μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου μέτρων που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της θέσπισης ενός νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων”, είναι προφανές ότι ο Επίτροπος Μοσχοβισί, με την γαλλική ευγένεια που τον διακρίνει, “βάζει χέρι ” στις ελληνικές κυβερνήσεις, που καθυστέρησαν πολύ να υιοθετήσουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

 

4.Αναφερόμενος, τέλος, στον έκτακτο μηχανισμό δημοσιονομικών μέτρων, που τον χαρακτήρισε “ως μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία” αλλά, βγάζοντας έξω από την όλη συμφωνία την “ουρά” της Κομισιόν, δήλωσε πως “η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν αρκούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αλλά έπρεπε να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς”, oκύριος Επίτροπος “ομολόγησε” ευθαρσώς αυτό που μόνον η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

 

Ότι η Ελλάδα, θα είναι υπό συνεχή επιτροπεία και εποπτεία μέχρι το 2018 και αργότερα, παρακολουθούμενη στο κατά πόσον εφαρμόζει τα νέα σκληρά μέτρα περικοπών που πέρασε από την Βουλή και σε περίπτωση που ...υποτροπιάσει, δεν υπάρχει περίπτωση καταβολής της επιπλέον χρηματοδότησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 11 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.