ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ράγισε και... δακρύζει» η «εικόνα» της Ελλάδος στο εξωτερικό πρωθυπουργέ...

08:14 - 16 Ιουν 2016
Με αφορμή τις πομφόλυγες που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, για την εφαρμογή ενός σχεδίου επικοινωνιακής πολιτικής, προκειμένου να εξωραϊσθεί η «εικόνα» της χώρας στο εξωτερικό, σκέφθηκα να ξεκινήσω το φιλόδοξο αυτό... πόνημα, με ενα μηνυμα που έλαβα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, από έναν φίλο, που χρημάτισε με μεγάλη επιτυχία, ως επικεφαλής των Γραφείων Τύπου των πρεσβειών της χώρας, σε πολύ νευραλγικά (μα πάρα πολύ νευραλγικά) πόστα στο εξωτερικό.

«Με πέτυχες την τελευταία μέρα  στην.... Μας γυρίζουν άρον-άρον στην Αθήνα. 26 Δ/ντές Γραφείων από το σύνολο των 32, είδαμε τέλος Ιουλίου, ένα πρωί στο διαδίκτυο ότι προκηρύσσουν τις θέσεις μας εντός 3 ημερών και στις 7 Αυγούστου, με συνοπτικές διαδικασίες, μας γυρίζουν, σχεδόν τους περισσότερους στις 7 Σεπτεμβρίου & 5-6 όπως εγώ 1 Οκτωβρίου. Πογκρόμ αλα Σοβιέτ της δεκαετίας του ’50!!! 

Σοκ άνευ προηγουμένου, εγώ στις 7/8 συμπλήρωσα 2 χρόνια, αναστάτωση οικογενειακή, σχολεία πληρωμένα μέχρι 18/12 από Μάϊο, κλπ,κλπ.

Δεν είχαν έρθει ούτε μία φορά μαζί μας, δεν απάντησαν ποτέ στα τηλέφωνά μου για λύση θεμάτων ή άμεσης ενημέρωσης, απλά έστελναν «νον πέιπερ» προπαγανδιστικά, στα ελληνικά που οι Έλληνες ανταποκριτές μου τα γύριζαν πίσω, και οι ξένοι χαμογελούσαν…

Είπαν δε στη Βουλή ότι εμείς όλοι είχαμε προστάτες μέχρι τώρα και τώρα θα βάλουν δικούς τους ανθρώπους με αξιοκρατία… 

Είναι το ευχαριστώ έπειτα από 32 χρόνια καθημερινής δουλειάς…».

 

... και αποφάσισα να «υπενθυμίσω» ότι, ύστερα από «πρωτοβουλίες» που ανέλαβε, από τις αρχές του 2015, ο εγκάθετος της κυβέρνησης - προεδρεύων στο ΑθηναΪκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, έμεινε χωρίς ανταποκριτές, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στο Στρασβούργο, στην Μόσχα και στην Νέα Υόρκη!

 

Σε πόλεις, δηλαδή, που συνωστίζονται κατά δεκάδες οι ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ, σφίζει από... ζωντάνια η ελληνική ομογένεια και σ' αυτές κατοικοεδρεύουν διεθνούς φήμης και εμβέλειας Οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α.

 

Εξ’ αυτών των «ολίγων αλλά σημαντικών» τεκμαίρεται ότι, πρώτο μέλημα αυτής της κυβέρνησης, ήταν να προχωρήσει στην αποπομπή εκείνων των δημοσιογράφων-ανταποκριτών του εξωτερικού που δεν της ήσαν αρεστοί και εκείνων των αξιωματούχων των Γραφείων Τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό που, ενώ ήταν αποδεδειγμένα άξιοι, επίσης δεν της ήσαν αρεστοί, αδιαφορώντας για το ποιοί θα... μείνουν να φροντίζουν, τόσον για την προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό όσον και για την μετάδοση στην... ημεδαπή, εκείνων των γεγονότων που συνέβησαν πραγματικά και όχι «όπως μεταδίδουν κυβερνητικές και κατά κανόνα ανώνυμες πηγές». 

 

Επειδή γνωρίζω, πρέπει να σημειώσω ότι, τόσον οι δημοσιογράφοι-ανταποκριτές όσον και οι επικεφαλής των Γραφείων Τύπου των πρεσβειών σε πόλεις του εξωτερικού, δεν εξαντλούσαν την καθημερινότητα τους, μόνον στα όσα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν λόγω δουλειάς ή εντολών της υπηρεσίας...

 

Οι μέν πρώτοι, είχαν και έχουν στενές φιλικές σχέσεις με επιφανείς ξένους ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, μίλαγαν μαζί τους, επαιρναν μία «γεύση» για το τι προτίθενται οι άλλοι να κάνουν, έφτιαχαν και φτιάχνουν «άτυπα λόμπυ», σε μια προσπάθεια μετάδοσης της αληθινής εικόνας της χώρας στα ξένα μίντια και επιχειρούσαν και επιχειρούν, να προκαταλάβουν οδυνηρές μιντιακές εξελίξεις, σε βάρος της εικόνας της χώρας.

Οι δε δεύτεροι, στο βαθμό που τους επιτρέπονταν, είχαν δημιουργήσει φιλικές έως και στενές σχέσεις, τόσον με τους συναδέλφους στα Γραφεία Τύπου άλλων πρεσβειών όσον και με τον σύνολο των δημοσιογράφων-ξένων ανταποκριτών, που δραστηριοποιούνταν στις πόλεις που θήτευσαν.

 

Τώρα, ένα και πλέον χρόνο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους Συριζα-ΑΝΕΛ, αφυπνίσθηκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «οφείλουμε να συντάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής, διότι αν δεν διαχειριστούμε εμείς την εικόνα της χώρας μας, κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς» και ανακοίνωσε 8 πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν άμεσα την εικόνα της Ελλάδας.

Συμπλήρωσε δε ότι «σε αυτή την ιστορική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουμε την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας και να προκαλέσουμε εκούσια ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων».

 

         Καμία αντίρρηση πρωθυπουργέ μου αλλά...

 

  • Εξωτερικό, για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι αυτή τη στιγμή η... Αλβανία (όπου έχει δύο ανταποκριτές), η Βιέννη, οι Βρυξέλλες (όπου έχει... τρείς), το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ρώμη, η Λευκωσία, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και η... Αγκυρα.

  • Από τους 32 Διευθυντές Γραφείων Τύπου των Πρεσβειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι 26 έχουν ήδη εξωβελισθεί από τις θέσεις τους και αν αυτές δεν παραμένουν ακόμη κενές, έχουν συμπληρωθεί με άνευ εμπειρίας κομματικά στελέχη, που ενδεχομένως να είναι και η πρώτη φορά που βγαίνουν για δουλειά, εκτός της Ψωροκώσταινας.

 

Φροντίσατε επισταμμένως πρωθυπουργέ μου, να «ραγίσετε» την «εικόνα» της χώρας στο εξωτερικό και το μόνο που μπορείτε τώρα να κάνετε, είναι να σκουπίσετε τα.... «δάκρυα» της. 

 

Διότι είναι καιρός που «δακρύζει» και την βλέπει όλος ο μιντιακός κόσμος.....

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.