ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πίσω από τη σαρανταποδαρούσα, είχε... λαβράκια

Πίσω από τη σαρανταποδαρούσα, είχε... λαβράκια

18:22 - 02 Νοε 2017
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Εκτός από τα ευφυολογήματα με τη σαρανταποδαρούσα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κάτι πολύ πιο σημαντικό την Πέμπτη στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018. Παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση μπροστά στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, επέλεξε την υπερφορολόγηση για να βγουν τα έσοδα.

Εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφές πως ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση της φορολογίας.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν συνήθιζε να το λέει τόσο... κυνικά, αλλά την Πέμπτη του "βγήκε" φυσικά.

Παραδέχθηκε επί της ουσίας πως το κοινωνικό μέρισμα βγαίνει από την υπερφορολόγηση των πολιτών, που έχουν φτάσει στα όριά τους.

Με λίγα λόγια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ομολογεί πως ακολούθησε το δρόμο της υπερφορολόγησης για να φτιάξει τα νούμερα που χρειάζονται για να θεωρείται βιώσιμο το πρόγραμμα. Για  να μην υπάρξουν αντιδράσεις από το ΔΝΤ ή τους άλλους θεσμούς.

Στο σημείο αυτό είπε βέβαια πως δεν συμφωνεί με αυτή την επιλογή. Ωστόσο, την έκανε και κατά τα άλλα την υπερασπίζεται.

«Μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα την διάλεγα. Όμως, ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον δεν μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. Ό,τι κάνουμε από την φοροδιαφυγή δεν μετριέται. Άρα έχουμε υπεραπόδοση γι αυτό το λόγο. Δεν το θέλουμε αλλά αναγκαστήκαμε για αυτό», τόνισε.

Από που προέρχεται όμως το υπερπλεόνασμα;

«Είναι μόνο από την φορολογία; Δεν είναι. Για παράδειγμα έχουμε 448 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση που είναι από τις εισφορές. Όλα τα 448 εκατ. ευρώ έρχονται επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Είναι 250-270 χιλιάδες ποιο πολλοί και άρα πληρώνουν εισφορές και άρα φέρνουν έσοδα . Δεν είναι ότι τους βάλαμε μεγαλύτερες εισφορές. Δεν έχουν ανέβει οι συντελεστές από τον νόμο Κατρούγκαλο. Πάμε παρακάτω. Που είναι άλλα 400 εκατ. ευρώ; Από το την εθελούσια αποκάλυψη. Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δισ. ευρώ και η φορολογία βγαίνει περίπου 450 εκατ. ευρώ  και έχουμε εισπράξει ήδη 200 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της έριξε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της ανταγωνιστικότητας στην 67η θέση, επειδή η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία αποτρέπουν την επιχειρηματικότητα, ο κ. Τσακαλώτος έχει άλλη άποψη και δεν μοιάζει να συμφωνεί με αυτά τα στοιχεία:

«Ακουσα ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη και άρα θα είμαστε σε φαύλο κύκλο. Δεν είναι αυτό που λένε οι επενδυτές. Έκανα πολλές επαφές σε Παρίσι, Λονδίνο, ΗΠΑ αλλά κανείς επενδυτής δεν μου μίλησε για το ύψος φορολογίας», είπε.

Να θυμίσουμε απλώς στον κ. Τσακαλώτο που του αρέσουν οι παρομοιώσεις πως εκτός από τη σαρανταποδαρούσα, πολλά ποδάρια έχει και ο διάβολος. Έτσι λέει ο λαός. Και αυτή η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πια πως έχει κάνει συμφωνία με τον διάβολο (έτσι έβλεπε κάποτε τους δανειστές) για να επιβιώσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:19 - 02 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.