ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το Ευρωμπάσκετ, ο Μίκης και η Στρουθοκάμηλος

Το Ευρωμπάσκετ, ο Μίκης και η Στρουθοκάμηλος

02:11 - 05 Φεβ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στη μετάδοση του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ είχε συμβεί το εξής περιστατικό: Στην κάρτα που έδειχνε το σκορ της αναμέτρησης, οι διοργανωτές είχαν λανθασμένα χρησιμοποιήσει τη συντομογραφία της λέξης «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Αντί δηλαδή για FYROM είχαν γράψει «MKD» και την Ελλάδα «GRE».

Ο ΑΝΤ1, που μετέδιδε την αναμέτρηση στη χώρα μας, αποφάσισε να καλύψει το «MKD» για να μη βλέπουμε ότι σε μία επίσημη διεθνή διοργάνωση η γειτονική χώρα ουσιαστικά είναι αναγνωρισμένη ως «Μακεδονία». Κρύψαμε λοιπόν το όνομα και μαζί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Επρόκειτο προφανώς για ένα λάθος των διοργανωτών, για το οποίο η Ελλάδα όφειλε να διαμαρτυρηθεί, αλλά παράλληλα έπρεπε και να προβληματιστεί. Το λάθος δεν έγινε τυχαία, αλλά έγκειται στο γεγονός ότι εδώ και χρόνια, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» είναι πολλές, αυξάνονται διαρκώς και εμείς απλώς στρουθοκαμηλίζουμε.

Είναι ξεκάθαρο πως όσο το πρόβλημα δεν λύνεται κι ενώ η ΠΓΔΜ έχει ήδη στο όνομά της τον όρο «Μακεδονία» (αναγνωρισμένο παγκοσμίως), το «λάθος» αυτό θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Και φυσικά σε διεθνή φόρα πολύ σημαντικότερα από το Ευρωμπάσκετ. Κι εμείς θα στρουθοκαμηλίζουμε...

Αυτό λέει η λογική όσων πιστεύουν πως με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει λύση στο ζήτημα, με συμφωνία για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Ώστε οι γείτονες, αφού πρώτα θα έχουν αλλάξει και το Σύνταγμά τους και θα έχουν σβήσει τις γελοίες αλυτρωτικές αναφορές, θα έχουν ένα όνομα έναντι όλων. Δεν θα λέγονται αλλιώς στην ΕΕ, αλλιώς στην Κίνα, αλλιώς στη Σερβία, αλλιώς στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αλλιώς στη Ζιμπάμπουε (οι παραπάνω χώρες είναι ανάμεσα στις συνολικά 98 που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»).

Ας δούμε τώρα και την άλλη πλευρά.

Τι προτείνουν όσοι τάσσονται κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία σε μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις για τη γειτονική χώρα; Χωρίς καμία διάθεση για αντιπαράθεση ή απαξίωση, θα πρέπει να δούμε ποια θέση εκφράζει ο κόσμος που κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος.

Τι είπε λοιπόν ο Μίκης Θεοδωράκης, που ήταν κεντρικός ομιλητής και με τον οποίον, προφανώς, συμφωνούν όσοι πήγαν στο Σύνταγμα:

Ο μουσικοσυνθέτης παραδέχθηκε αρχικά πως με δική μας ευθύνη «σήμερα εμφανίζεται ως μάταιο ή ακόμα και ... άδικο να ζητάμε απ' αυτούς να αλλάξουν το όνομά `τους`».

Τι προτείνει λοιπόν ο Μίκης; Να γυρίσει ο χρόνος πίσω; Να άρουμε την προηγούμενη Ενδιάμεση Συμφωνία; Όχι.

 «Νομίζω ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον γειτονικό μας λαό.  Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας», είπε ο Μίκης.

Η πρόταση είναι λοιπόν να μην υπάρξει ποτέ λύση στο πρόβλημα. Να στρουθοκαμηλίζουμε αιώνια. Άσε τους Σκοπιανούς να το παίζουν "Μακεδόνες' να ξεφτιλίζονται.

Και τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη αναγνωρίσει (πάνω από 90 χώρες) τα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία»;

Ο Μίκης απαντά: «Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία, δεν νομίζω ότι μας αφορά, αφού η δική μας απόφαση και μόνο είναι που θα νομιμοποιήσει ιστορικά και θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό».

Να μείνει λοιπόν το πρόβλημα άλυτο για πάντα. Εμείς ξέρουμε το σωστό κι ας τους άλλους να κουρεύονται. Μετά από χρόνια εμείς εδώ ηττημένοι, αλλά περήφανοι θα λέμε πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, ενώ στο μεταξύ ολόκληρος ο πλανήτης θα έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως σκέτο «Μακεδονία».

Ωραία λύση. Απορώ πως δεν το είχαμε σκεφτεί νωρίτερα και καθόμαστε και σκάμε.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και τελικά πολύ κακό για το τίποτα. Ο Τσίπρας αντί να ανανεώσει την Εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς, πήγε να το κλείσει μόνος του το θέμα για να φανεί ηγέτης και την πάτησε.Όταν επιδίωξε συναίνεση, ήταν αργά...

Πλέον, είναι απομονωμένος και με τον έναν ή άλλον τρόπο θα κάνει πίσω. Η ΠΓΔΜ θα παραμείνει ΠΓΔΜ κι εμείς θα συνεχίσουμε να τις ζωές μας… αδιαφορώντας για το πώς φωνάζουν οι άλλοι τη χώρα που εμείς λέμε Σκόπια.

Δυστυχώς, μόνο ο Μίκης δεν θα είναι ποτέ ξανά πια ο ίδιος…

Τελευταία τροποποίηση στις 02:19 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.