ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η μεταμνημονιακή «αμηχανία» και η προφητεία του Παΐσιου

Η μεταμνημονιακή «αμηχανία» και η προφητεία του Παΐσιου

01:01 - 18 Σεπ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι εξαγγελίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είχαν πολλές και σημαντικές διαφορές. Ήταν ξεκάθαρη η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Υπήρξε όμως και ένα κοινό σημείο. Η «αμηχανία» του Πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη μεταμνημονιακή εποχή που μοιάζει δύσκολα διαχειρίσιμη.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε επίσημα από το πρόγραμμα, αλλά παράλληλα παραμένει δέσμια συγκεκριμένων ψηφισμένων μέτρων και δημοσιονομικών στόχων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δόμηση συγκεκριμένης στρατηγικής.

Το επισημάναμε και μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ πως ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά εμφανίστηκε εξαιρετικά διστακτικός στα μεγάλα λόγια που σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μας είχε συνηθίσει. Αυτή τη φορά και παρά το γεγονός ότι η πίεση είναι μεγάλη και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κάτι δραστικό για να αλλάξει τη μοίρα του, ήταν σχετικά φειδωλός. Έκανε εξαγγελίες αρκετά μετρημένες, δέσμιος των δανειστών, απέναντι στους οποίους έχει δεσμευθεί, αλλά και των αγορών που κρατάνε το ελληνικό δεκαετές μόνιμα πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 4%.

Είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει πιο επιθετικός όταν προκηρυχθούν οι εκλογές και έχουμε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει και «αντάρτικο», αν δεν πάρει την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά τα μέχρι τώρα δείγματα φανερώνουν πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί ότι η Ελλάδα είναι πια μία χώρα που αποφασίζει μόνη της.

Από τη δική του μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στη ΔΕΘ μία εβδομάδα αργότερα, με μία διαφορετική προσέγγιση, που όμως είχε και ανάλογη  δυσκολία στο αφήγημά της.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να παρουσιάσει εξαγγελίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό προϋποθέτουν επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα πλεονάσματα. Θέλοντας, προφανώς να δείξει ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν δεσμεύσει τη χώρα με ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο παρουσίασε ένα πρόγραμμα, που βγαίνει μόνο σε περίπτωση που οι δανειστές δεχθούν αλλαγή της συνταγής, μικρότερα πλεονάσματα, λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη.

Σίγουρα, πιο πιασάρικο σχέδιο από αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Ίσως πράγματι και πιο αναπτυξιακό. Ωστόσο, εξίσου «αμήχανο», καθώς προϋποθέτει να ανάψουν το πράσινο φως και οι δανειστές. Μετά από 8 χρόνια μνημονίων ποιος πολίτης έχει όρεξη για επαναδιαπραγματεύσεις, νέες περιπέτειες και αλλαγή σχεδίου;

Είπαμε, όμως, Τα κόμματα έμαθαν να ζουν με τα μνημόνια. Και τώρα διανύουμε μία περίοδο που θυμίζει προφητεία του… πατέρα Παϊσίου. «Δεν θα έχετε μνημόνια, αλλά θα είναι σαν να έχετε».

Δύσκολο να έχεις σχέδιο σε μία τέτοια συγκυρία. Και αυτό φάνηκε στη ΔΕΘ. Να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση μέχρι τις εκλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:22 - 18 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.