ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Λεφτά για την «πατάτα» του Γαβρά

Λεφτά για την «πατάτα» του Γαβρά

20:51 - 11 Απρ 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όσοι επικρίνουν την απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να επιχορηγήσει με 630.000 ευρώ τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη του "τροϊκοφάγου" Βαρουφάκη “Adults in the Room” βασίζονται κυρίως στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δίνει τα χρήματα για να… ξεπλύνει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν ότι ο αριστερών φρονημάτων σκηνοθέτης  θα ρίξει το φταίξιμο στους «κακούς» ξένους και ίσως λίγο να πάρει η μπάλα και τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε πίσω στην «περήφανη διαπραγμάτευση» υπό τον εκβιασμό των Ευρωπαίων. Κάποιοι άλλοι το… γυροφέρνουν λέγοντας πως αν ο Γαβράς θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, να κάνει μία ταινία για την κρίση, θα έπρεπε να γυρίσει μία ταινία για τη φτωχολογιά ή για το brain drain. Δεν εγκρίνουν δηλαδή το σενάριο!

Μόνο που οι επιχορηγήσεις στον κινηματογράφο δεν περνάνε από υπηρεσία λογοκρισίας, όπως στην περίοδο της χούντας (τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε), αλλά εξετάζεται το κατά πόσο μία παραγωγή θα φέρει έσοδα στη χώρα, θα δώσει δουλειά σε τεχνικούς κινηματογράφου, θα αποτελέσει ενός είδους διαφήμιση στο εξωτερικό που θα μπορούσε να έχει οφέλη και για τον τουρισμό.

Και επειδή η ΝΔ είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί σύντομα στη διακυβέρνηση της χώρας θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε αν σε ανάλογη περίπτωση θα έδινε επιχορήγηση στον κ. Γαβρά ή όχι.

Γιατί μιλάμε για τον μοναδικό Έλληνα σκηνοθέτη με Όσκαρ. Μία διεθνούς φήμης προσωπικότητα, που αποτελεί εγγύηση πως η ταινία θα κόψει εισιτήρια και θα προβληθεί σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ο συγκεκριμένος νόμος, βάσει του οποίου πήρε την επιχορήγηση ο Γαβράς είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα (λίγα κατά πολλούς) θετικά νομοθετήματα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Ακόμα και ο Γιάννης Σμαραγδής που έλεγε μαντινάδες θαυμασμού για τον Αντώνη Σαμαρά υπερασπίζεται το συγκεκριμένο νόμο.

Η ταινία και το περιεχόμενό της θα κριθούν όταν τη δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν αποκλείεται καθόλου να είναι και «πατάτα». Πολύ το φοβάμαι για να είμαι ειλικρινής. Η απόφαση για την επιχορήγησή της, όμως, είναι ξεκάθαρα σωστή και ελπίζουμε οι κυβερνήσεις στο μέλλον (απ’ όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται) να έχουν σαν γνώμονα την ενίσχυση της βιομηχανίας του κινηματογράφου στη χώρα μας και την τροφοδότηση του τουρισμού, χωρίς να ζητούν πιστοποιητικά φρονημάτων από τους καλλιτέχνες.  

Γιατί διαβάσαμε και την κα. Βούλτεψη να προτείνει στον Κώστα Γαβρά να «αφήσει ήσυχη» την Ελλάδα και να γυρίσει μία ταινία για τη Βενεζουέλα. Νομίζαμε πως η Αριστερά έχει μεγαλύτερο κόλλημα με τη «στρατευμένη» τέχνη, αλλά φαίνεται πως και οι Δεξιοί ή Κεντροδεξιοί, όπως αυτοχαρακτηρίζονται, δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν καλλιτέχνες που δεν συμφωνούν με τα δικά τους πιστεύω. Εκτός αν λέγονται Μίκης Θεοδωράκης ή Αφροδίτη Μάνου και το... γύρισαν χαρακτηρίζοντας τον Τσίπρα προδότη για το Μακεδονικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:39 - 11 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.