ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απόφαση της Φώφης να βάλει… απέναντι τον Βενιζέλο

10:39 - 02 Ιουν 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Την πιο σημαντική και ταυτόχρονα πιο ηχηρή πολιτική της απόφαση από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ΚΙΝΑΛ έλαβε το Σάββατο η Φώφη Γεννηματά, αρνούμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Γιατί επιλέχθηκε η ρήξη, γιατί τώρα, με ποια προσδοκία, ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα;

Στο Reporter εκφράσαμε απερίφραστα και ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, την άποψη πως πρόκειται για μία απόφαση «εγκληματική για το ΚΙΝΑΛ» και εξηγήσαμε το γιατί . Έχει, όμως, αξία και με βάση το ρεπορτάζ να δούμε πώς και γιατί η Φώφη Γεννηματά επέλεξε σε αυτή τη φάση να συγκρουστεί με ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του κόμματός της.

Πώς δηλαδή και γιατί η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ωθήσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνούμενη να του παραχωρήσει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και προτείνοντάς του την «τιμητική» τελευταία.

Συνήθως, όμως, αυτή τη θέση, που ο Θεός να την κάνει «τιμητική», τη δίνουν τα κόμματα σε… απόστρατους και ο Βενιζέλος δεν νιώθει καθόλου έτσι. Είναι και επιθυμεί να παραμείνει στην πρώτη γραμμή.

Γιατί λοιπόν η Γεννηματά επέλεξε να τον ωθήσει εκτός κόμματος ενόψει της εκλογικής μάχης; Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ένιωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της δίνει την άνεση να προχωρήσει σε μία επίδειξη ισχύος και παράλληλα να στρίψει το τιμόνι λίγο προς τα Αριστερά, εκτιμώντας πως έχει περισσότερες πιθανότητες να  αυξήσει το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ με κεντροαριστερές ψήφους, παρά με κεντροδεξιές, που θεωρεί δεδομένο ότι θα πάνε στη ΝΔ που καλπάζει προς τη νίκη μετά το +9,5% των ευρωεκλογών.

Αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να ισχύει, αν δεν βλέπαμε πως στις ευρωεκλογές οι κυριότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων ήταν απευθείας από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ.  

Τώρα, όμως, ο Βενιζέλος θα μιλά…

Όπως και να `χει πάντως, με το παραπάνω σκεπτικό, η Φώφη Γεννηματά ελπίζει ότι στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου το ΚΙΝΑΛ θα αυξήσει το ποσοστό του. Σε αυτή την περίπτωση θα επιχειρήσει ασφαλώς να πείσει πως η απομάκρυνση Βενιζέλου βοήθησε σε αυτή την επιτυχία.

Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου που μέχρι τώρα κρατούσε το στόμα του κλειστό ή έστω έκφραζε την κριτική του στις αποφάσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με κομψό τρόπο. Τώρα θα μιλήσει ανοιχτά και φυσικά, ακόμα κι αν έχεις πολλούς εχθρούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει και πολλούς φίλους. Ιδιαίτερα εντός του κόμματος.

Επίσης, ο Βενιζέλος συγκρατούσε διαρροές του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ που σίγουρα θα εμφανιστούν στις προσεχείς εκλογές. Θα καλυφθούν από… αριστερές ψήφους προς το ΚΙΝΑΛ; Αμφίβολο…

Η Φώφη Γεννηματά, μοιάζει να παίρνει το ρίσκο μίας απόφασης με εγωιστικά κριτήρια. Εμείς παρουσιάσαμε τα δεδομένα και σύντομα οι αριθμοί που θα προκύψουν από τις ψήφους του ελληνικού λαού, θα βγάλουν την τελική ετυμηγορία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:40 - 03 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.