ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Έρως, αίσθημα… ταξικό

Έρως, αίσθημα… ταξικό

01:21 - 10 Φεβ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Από το «έρως ανίκατε μάχαν» του Σοφοκλή μέχρι και σήμερα, πόσα και πόσα τραγούδια δεν γράφτηκαν για το κορυφαίο αυτό αίσθημα. Υμνήθηκε όλες τις εποχές, από όλους τους μεγάλους ποιητές για να καταλήξουμε και πάλι στην αρχή... Πως «είναι ανίκητος στη μάχη».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν περνάει και δύσκολες περιόδους. Γιατί στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται πως ακόμα και ο έρωτας περνάει κρίση, έχοντας χάσει πολλές μάχες. Ίσως δεν έχει χάσει τον πόλεμο, πάντως, μάχες έχει χάσει πολλές.

Βλέπετε, έρευνα του ΟΟΣΑ, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΕΒ, δείχνει την ταξική όψη του έρωτα ή αν προτιμάτε του γάμου ή του ζευγαρώματος. Κάποια πράγματα που θεωρούσαμε ξεπερασμένα ή στερεότυπα «ζουν και βασιλεύουν».

Η έρευνα έδειξε, λοιπόν, πως στην Ελλάδα αποτελεί κορυφαία τάση το «επιλεκτικό ζευγάρωμα», που σημαίνει ότι οι φτωχοί παντρεύονται φτωχούς και οι πλούσιοι πλούσιους. Σε ποσοστό 52% οι εργαζόμενοι δημιουργούν νοικοκυριά με συντρόφους που το εισόδημά τους βρίσκεται στο ίδιο ή σε γειτονικό δεκατημόριο με το δικό τους.

Παλιά είχαμε τα προξενιά. Τώρα, φαίνεται πως είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν να ενώσουν τα εισοδήματά τους. Και λογικό. Άλλο να πληρώνεις νοίκι μόνος σου με εισόδημα 700 ευρώ κι άλλο να το μοιραστείς με ένα άτομο ακόμα. Αν βγάζει κι αυτό άλλα 700, μειώνεται το άγχος κάθε πρώτη του μηνός.

Επίσης, ο γάμος σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται και αύξηση στον μισθό. Αν λοιπόν είσαι χαμηλόμισθος τη βάζεις την κουλούρα, για να αυξηθεί και το μηνιαίο εισόδημα.

Είναι δικαιολογημένα τα παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς πως οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα βρίσκονται στις πιο υψηλές θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και πως το 68,3% του πληθυσμού (12,9% + 55,4%) είναι οιονεί φτωχοποιημένο, ζει δηλαδή κάτω, ή πάνω αλλά κοντά, στο όριο της φτώχειας.

«Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί», που λέει και το τραγούδι. Πιο εύκολα αντιμετωπίζουν δύο άνθρωποι ένα πρόβλημα. Και ο έρωτας μπορεί και να προκύψει.

Όσο για τους πλούσιους και τις πλούσιες προτιμούν επίσης να ενώσουν τις περιουσίες τους, γιατί ο ΕΝΦΙΑ τους… πόνεσε κι αυτούς. Άσε που σε αυτές τις τάξεις τα προξενιά συνεχίζονται ακόμα…

Αν και υπάρχει η ρήση πως «τα αντίθετα έλκονται», το να σμίξει πλούσιος με φτωχό, φαίνεται πως δεν ευδοκιμεί στις μέρες μας. Δεν πιάνει το «να βρω μια πλούσια να βολευτώ» ή «να βρω έναν πλούσιο να την κάνω ταράτσα».

Τα έχουν πει και οι Χατζηφραγκέτα:                                                                   

Και ταξικά, το πράγμα δεν τσουλάει,

το ξέρω δεν σου πάει να τα 'χεις με φτωχό.

Μα και φροϋδικά, να σ' το εξηγήσω Μαίρη,

σε άγει και σε φέρει, το υπερεγώ

Τελευταία τροποποίηση στις 14:30 - 10 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.