ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι... τουλίπες της οργής

Οι... τουλίπες της οργής

01:59 - 31 Μαρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η άποψη «να χτίσουμε μια νέα Ευρώπη, χωρίς τη Γερμανία» ήταν κάποτε ακραία. Τώρα πια δεν είναι. Τουλάχιστον όχι στην Ιταλία. Ακούγεται prime time στη δημόσια ιταλική τηλεόραση, γράφεται στα ΜΜΕ της χώρας και όχι από Σαλβινικούς. Γιατί δεν είναι μία αντιευρωπαϊκή θέση. Είναι η θέση που εκφράζει όσους οραματίζονται την ΕΕ ως μία Ένωση αλληλεγγύης, στην οποία οι ισχυροί δεν ταπεινώνουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα που προκαλεί ο κορονοϊός, υποφέρει, θρηνεί, παραπατάει, τείνει το χέρι στην Ευρώπη, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Οι Ιταλοί ζήτησαν βοήθεια, αλλά το γράψαμε, «οι μάσκες έπεσαν». Αν εξαιρέσει κανείς την απόφαση για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, βρήκαν τη Γερμανία και τους συμμάχους της, απέναντί τους. «Θέλετε επιπλέον στήριξη, κάντε ένα μνημόνιο», ήταν ουσιαστικά η απάντηση.

Η Ιταλία και η Ισπανία πρωτίστως, αλλά φυσικά και άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία βλέπουν για ακόμη μία φορά το σκληρό πρόσωπο του Βορρά. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει δικαιολογία για την απανθρωπιά…

Με τις χώρες του Νότου συντάσσεται ανοιχτά και η Γαλλία, γεγονός που φυσικά παίζει ρόλο στις εξελίξεις και στο μπρα ντε φερ που έχει ήδη αρχίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ιταλοί αποφασίζουν να παίξουν δυνατά, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής από την οποία ουσιαστικά αποχώρησαν και έδωσαν (μαζί με τους Ισπανούς) περιθώριο δύο εβδομάδων στην ΕΕ για να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις. Τώρα που η πανδημία τους έχει ρίξει κάτω, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να δείξουν ότι δεν σκοπεύουν να ταπεινωθούν άλλο. Δεν πρόκειται να παρακαλέσουν την ΕΕ για δανεικά με όρους μνημονίων, όπως θέλει η Γερμανία.

Θεωρούν άλλωστε πως επειδή την... πάτησαν πρώτοι, βοήθησαν τα υπόλοιπα κράτη να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Επίσης εφάρμοσαν πρώτοι μέτρα καραντίνας και απαγορεύσεων κυκλοφορίας στα οποία βασίζεται πια το μοντέλο που ακολουθεί πια η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαίους Ιταλούς αξιωματούχους, που σε πρώτη φάση «πυροβολούν» την ΕΕ, τη Γερμανία και ιδιαίτερα τη σύμμαχό της, Ολλανδία, που προκαλεί οργή με τη στάση της.

«Εάν συμβεί μεγάλη κρίση, σε ποιον θα πωλούν τις τουλίπες τους;» αναρωτήθηκε με νόημα στη Rai για τους Ολλανδούς ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος μίλησε και στην Καθημερινή για τις «κοντόφθαλμες πολιτικές του Βορρά».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Δεν μπορεί η λογική της διχοτόμησης Βορρά - Νότου να συνεχίζει να επηρεάζει τη διαμόρφωση των αποφάσεων. Εάν συνεχιστεί να επιβάλλεται, θα έχει ως μόνη εξήγηση τους εθνικούς εγωισμούς και την απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Βλέπετε, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Βόρειοι απορρίπτουν το ευρωομόλογο. Οι Ολλανδοί (που λειτουργούν ως λαγοί της Γερμανίας) ζητούν και ελέγχους στους προϋπολογισμούς! «Η ευρωζώνη έχει επτά έτη ανάπτυξης και θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί οι Ισπανοί και οι Ιταλοί δεν έχουν τη δημοσιονομική ικανότητα να καλύψουν την κρίση», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βέπκε Χέκστρα.

Η δήλωση άναψε φωτιές και χαρακτηρίστηκε «αποκρουστική», αντίθετη με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ικανή να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της.

Θέλετε κι άλλα; Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, υπερασπίστηκε τη γερμανική θέση για το ευρωομόλογο λειτουργώντας περισσότερο με την προηγούμενη ιδιότητά της ως υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ και δέχθηκε κι αυτή έντονη κριτική.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, καταδίκασε αμέσως τα «λάθος λόγια» της φον ντερ Λάιεν. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει «κρίσιμες και θετικές οικονομικές αποφάσεις» ξεπερνώντας «τα παλιά σχέδια (σσ. εννοεί τη μνημονιακή στήριξη από τον ESM) που πλέον δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα». 

«Είμαστε σίγουρα αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις που η Ιταλία έχει πραγματοποιήσει ποτέ σε επίπεδο ΕΕ», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στη Rai1, εξηγώντας ότι «δεν είμαστε αντιευρωπαϊκοί ή αλαζονικοί. Η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνη για αυτή την πανδημία και πρέπει να είναι σε θέση να δαπανήσει όλα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθήσει τον λαό της».

Το πολιτικό προσωπικό της Ιταλίας στο σύνολό του θεωρεί αυτή την ώρα ότι  η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 1945 και ότι η αντίδραση πρέπει να είναι κατά συνέπεια εξαιρετικά ευρεία και ισχυρή.

Η επόμενη μέρα στην Ιταλία σχεδιάζεται ήδη, είτε προχωρήσει το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον Ντράγκι είτε όχι… Το σίγουρο είναι ότι η Ιταλία δεν έχει καμία διάθεση να ανεχθεί οποιαδήποτε «τρόικα» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας της, που αναμφισβήτητα θα βγει τραυματισμένη από την πανδημία του κορονοϊού. Αν δεν βρει ουσιαστική υποστήριξη, θα το παλέψει με τις δικές της δυνάμεις.

Θα συμπαρασύρει κι άλλους, αν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι δεν συμβιβαστούν; Θα το πάει μέχρι τέλους κι αν ναι, θα την ακολουθήσουν ο Μακρόν, ο Σάντσες, ο Μητσοτάκης, ο Κόστα;

Η διάλυση της ΕΕ δεν είναι φυσικά το επικρατέστερο σενάριο, αλλά η σύγκρουση είναι δεδομένη. Το θέμα είναι πόσο… κρότο θα κάνει και αν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα απορροφήσει τους κραδασμούς. Γιατί άλλο να αποχωρεί ένας και άλλο να αποχωρούν εννέα αφήνοντας... αμανάτι την ευρωζώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 31 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.