ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το... τρίστρατο στο αδιέξοδο του Eurogroup

Το... τρίστρατο στο αδιέξοδο του Eurogroup

12:30 - 08 Απρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στην πιο δύσκολη κρίση που έχει γνωρίσει από τη γέννησή της η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ανήμπορη να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις. Έπειτα από 16 ώρες συνεδρίαση, το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε πως το Eurogroup διακόπτεται για να συνεχιστεί την Πέμπτη με τα βασικά σημεία διαφωνίας να είναι το ευρωομόλογο, ο τρόπος δανεισμού από τον ESM και το ύψος του πακέτου μέτρων που θα "κλειδώσει" για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών - μελών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε Βορρά και Νότο είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ: Από όσα γνωρίζουμε ως τώρα για το τι συνέβη στο Eurogroup, η κορυφαία διαφωνία που δεν επιτρέπει στις χώρες να καταλήξουν σε μία κοινή δήλωση αφορά στο μηχανισμό με τον οποίο θα λειτουργεί η πιστωτική γραμμή των χωρών με το ταμείο του ESM.

Στο σημείο αυτό η Ολλανδία εμφανίζεται ανένδοτη και δεν δέχεται να υπάρξει άνευ όρων δανειοδότηση. Μαζί με την Αυστρία φέρονται να ζητούν αυστηρούς όρους που θυμίζουν μνημόνια, γεγονός που κάνει την Ιταλία κυρίως, αλλά και την Ισπανία να αντιδρούν έντονα. Πλήττονται άλλωστε βάρβαρα από τον κορονοϊό και θεωρούν πως ουσιαστικά εκβιάζονται για να δανειστούν χρήματα από τους "υποτίθεται" συνοδοιπόρους τους στην ΕΕ. Και είναι άραγε ικανές η Ολλανδία και η Αυστρία να "μπλοκάρουν" τη συμφωνία ή μήπως κάνουν τη βρώμικη δουλειά για τη Γερμανία;

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η διαφωνία. Υπάρχει και το ζήτημα του ευρωομολόγου, που παραμένει "αγκάθι", παρότι οι χώρες που το διεκδικούν (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) έχουν υποχωρήσει αρκετά. Δεν ζητούν δηλαδή την "εδώ και τώρα" έκδοσή του, αλλά ζητούν στην κοινή ανακοίνωση της συμφωνίας να αναφέρεται πως μελλοντικά θα υπάρξει έκδοση κοινού χρέους.

Ούτε καν, όμως, αυτή η αναφορά δεν βρήκε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών - μελών. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ βγήκε και πάλι μπροστά για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί ευρωομόλογο, αλλά μήπως και ο Όλαφ Σολτς δεν αρθρογράφησε πρόσφατα για το ίδιο θέμα; Ο νοών νοείτο...

Τέλος, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ, η οποία έχει λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις για να ενισχύσει πραγματικά τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, παρενέβη και στη συνεδρίαση του Eurogroup, προτείνοντας ένα πιο "μεγάλο" πακέτο από αυτό του μισού τρισεκατομμυρίου που είναι υπό συζήτηση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που τάσσεται και υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει συνολικά να δημιουργήσει ένα πακέτο - μαμούθ, το οποίο θα αγγίζει το 1,5 τρισεκατομμύριο για να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Σε αυτό το θέμα, πάντως, το βέτο φαίνεται να μπαίνει ξεκάθαρα από τη Γερμανία, χωρίς να βγαίνουν μπροστά άλλοι.... μεσάζοντες.

Κάπως έτσι, οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο και η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για να συνεχιστεί την Πέμπτη το απόγευμα. Και οι δρόμοι πλέον είναι τρεις:

1 Σπάμε τα μούτρα μας στον τοίχο
2. Κάνουμε όπισθεν και παμε από άλλο δρόμο
3. "Θωρακιζόμαστε" (σε πόλεμο είμαστε άλλωστε) και σπάμε τον τοίχο
Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 08 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.