ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υπάρχει απάντηση στο γερμανοολλανδικό «Total Football»;

Υπάρχει απάντηση στο γερμανοολλανδικό «Total Football»;

11:33 - 10 Απρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η συμφωνία του Eurogroup για το πακέτο των 540 δισ. ευρώ κρατά τα προσχήματα για την ΕΕ, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα. Οι χώρες του Νότου αναγκάστηκαν ή αν προτιμάτε εξαναγκάστηκαν να βάλουν και πάλι πολύ νερό στο κρασί τους και να συμβιβαστούν σε ένα deal κομμένο και ραμμένο στα γερμανικά μέτρα.

Το «πακέτο» έκλεισε χωρίς ευρωομόλογο και με έναν μεγάλο αστερίσκο στα δάνεια του ESM. Οι χώρες μπορούν να αντλήσουν άνευ όρων δάνεια μόνο στην περίπτωση που τα χρήματα θα διατεθούν αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω του COVID 19.

Είχαμε γράψει και πριν από τη συνεδρίαση πως οι δρόμοι για την ΕΕ ήταν τρεις:

1. Σπάμε τα μούτρα μας στον τοίχο (σε περίπτωση μη συμφωνίας)

2. Κάνουμε όπισθεν και πάμε από άλλο δρόμο (αμοιβαίος συμβιβασμός)

3. Σπάμε τον τοίχο και περνάμε (ριζοσπαστικές αποφάσεις… τύπου ευρωομόλογο)

Τελικά, έγινε το δεύτερο αλλά ο άλλος δρόμος που επιλέξαμε είναι ο γνωστός γερμανικός δρόμος, που στρώθηκε με ένα ρεσιτάλ στρατηγικής το προηγούμενο διάστημα, στο οποίο τα Πάντσερ έβγαλαν μπροστά τους Ιπτάμενους Ολλανδούς. Έπαιξαν «Total Football» και έβαλαν γκολ στην Ιταλία, που έχει μάθει εδώ και χρόνια στο Κατενάτσιο, οπότε τώρα που χρειάστηκε να πάρει την κατοχή και να παίξει επίθεση δυσκολεύθηκε και η άμυνά της βρέθηκε εκτεθειμένη.

Θα μου πείτε, θα ήμασταν καλύτερα χωρίς συμφωνία; Όχι βέβαια. Θα αποδεχθούμε όμως αδιαμαρτύρητα μία ακόμη ήττα;

Ο κορονοϊός είναι μία πρωτόγνωρη φονική πανδημία που έχει αλλάξει τις ζωές μας δραματικά. Έχουν χαθεί χιλιάδες συνάνθρωποί μας σε ολόκληρο τον κόσμο και δυστυχώς θα χαθούν πολλοί ακόμη. Οι ατομικές μας ελευθερίες –έστω προσωρινά- περιορίζονται. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία συγκρίνονται μόνο με περιόδους πολέμου.

Θα περάσει λοιπόν αυτό και η Ευρώπη θα συνεχίσει σα να μη συνέβη τίποτα; Θα επιστρέψουμε απλά στην προηγούμενη κανονικότητα; Δεν μπορώ να το πιστέψω.

Καθετί κακό κρύβει μέσα του ευκαιρίες. Όχι για να πατήσουμε τον άλλον στο λαιμό, όπως έχουν μάθει κάποιοι, αλλά για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, κάτι καλύτερο.

Το «θα λογαριαστούμε μετά», που απέτυχε ως αντιπολιτευτικό σλόγκαν στην Ελλάδα, ίσως είναι καλό για ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα. Αν δεν λογαριαστούμε μετά από αυτό δηλαδή, πότε θα το κάνουμε;

Ποτέ. Γιατί, αν δεν λογαριαστούμε μετά από αυτό, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαθεί. Θα κυριαρχήσουν οι Όρμπαν, οι Σαλβίνι και οι Λεπέν. Θα τη διαλύσουν.

Υπάρχει τρόπος να μη φτάσουμε εκεί. Η Ιταλία και η Ισπανία, που στα χρόνια που η Ελλάδα υπέφερε στα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής στρουθοκαμήλιζαν, οφείλουν τώρα να βγουν μπροστά. Και μαζί με τη Γαλλία να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην ευρωπαϊκή επανίδρυση.

Βορράς – Νότος σημειώσατε 1. Ακολουθεί, όμως, Σύνοδος Κορυφής στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η σύσταση ενός νέου «Ταμείου Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνει «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία». Για να δούμε ποιος θα σκοράρει... Το πιο πιθανό είναι να γίνει το 2-0, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.