ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πώς τo «θα λογαριαστούμε μετά» γίνεται «τώρα, στις κάλπες»

Πώς τo «θα λογαριαστούμε μετά» γίνεται «τώρα, στις κάλπες»

10:56 - 14 Απρ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία». Με αυτή τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του τη Μεγάλη Δευτέρα, έδωσε σε όλους μας το δικαίωμα να του ασκούμε κριτική (καλοσύνη του) και παράλληλα άνοιξε το "παράθυρο" για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι πολιτικοί δεν σταματούν ποτέ να σκέφτονται πολιτικά, ακόμα και σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός δεν προλαβαίνει να σκεφτεί τέτοια ζητήματα, άνθρωποι από το περιβάλλον του, από το επιτελείο του, το κάνουν όλο αυτό το διάστημα, είναι δεδομένο.

Αυτή είναι η δουλειά τους. Αναλύουν διαρκώς τις δημοσκοπήσεις, προσπαθούν να συνδυάσουν τη διαχείριση της κρίσης με πολιτικά οφέλη. Λογικό και θεμιτό. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το παραδέχονται, οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές γίνονται και συζητιούνται, ώστε την κατάλληλη στιγμή να γίνουν και οι κατάλληλες εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό.

Φυσικά, ακόμα δεν γνωρίζουμε το τέλος της κρίσης. Πότε δηλαδή θα σημάνει η στιγμή, ώστε η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός.

Το «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βρίσκεται ήδη στα πρωθυπουργικά χέρια και μπορεί ανά πάσα στιγμή, να γίνει «ας λογαριαστούμε τώρα, στις κάλπες».

Ακόμη κι αν δεν υπάρχει άμεσα τέτοια πρόθεση, σίγουρα λειτουργεί καλά σαν... απειλή προς την αντιπολίτευση, που δεν θέλει με τίποτα εκλογές. Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο πασχαλινό του διάγγελμα, ήταν έξυπνα διατυπωμένες και αξίζουν της προσοχής μας.

Προσωπικά, δεν θεωρώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βιαστεί να πάει σε εκλογές (πχ τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), αλλά δεν πιστεύω πως θα εξαντλήσει και την τετραετία. Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, έχει μία πολύ σημαντική ευκαιρία να ανανεώσει τη θητεία του, χωρίς να ρισκάρει την αυτοδυναμία του κόμματός του, βγάζοντας από τη μέση και την απλή αναλογική, που δεν του αρέσει. Για να ρισκάρω από τη μεριά μου μία πρόβλεψη, το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο, η χώρα μετά τη βαθιά ύφεση θα κυνηγά διψήφια ανάπτυξη και θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση. Μπορεί να έχει και κάλπες.

Η πανδημία του κορονοϊού μάς υπενθύμισε, βέβαια, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και κανείς δεν μπορεί να το σχεδιάσει με ακρίβεια. Αλλά και ένας Πρωθυπουργός με αποδοχή 80% στις πρωτοβουλίες του και με ατζέντα βολική για τον ίδιο, θα σκεφτεί δυο και τρεις φορές, αν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη...

Ιδιαίτερα όταν γνωρίζει πως δεν είναι και πολύ πιθανό να βρεθεί ξανά σε τόσο ισχυρή θέση με τόσο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, καθώς έρχονται δύσκολες μέρες που μήνα με το μήνα θα φανερώνουν τις πληγές (ανεργία, φτώχεια) που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός. Εκτός, αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πέσει θύμα της αλαζονείας που είχε κυριεύσει τον Αλέξη Τσίπρα και πίστευε πως είναι... άχαστος.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.