ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Συγκρίνοντας μότο κρος με κότερα

Συγκρίνοντας μότο κρος με κότερα

08:47 - 02 Δεκ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η επίσημη κυβερνητική απάντηση -διά στόματος Στέλιου Πέτσα- στην κριτική που ασκήθηκε για τη βόλτα του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα με ποδήλατα και μότο κρος, ήταν ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν στα κότερα με πούρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης κατηγορείται «γιατί είναι ανθρώπινος» και τον συνέκρινε με τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ασφαλώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την «τεχνική της σύγκρισης» για να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, την οποία σύμφωνα με τη ΝΔ εκπροσωπεί μάλλον μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους νεκρούς έχει το Μάτι, για την οικονομία έχει την περίοδο Βαρουφάκη και το μνημόνιο, για την ακροδεξιά έχει τον Καμμένο και τώρα για το μότο κρος το κότερο.

Γνωρίζουμε βέβαια από το δημόσιο λόγο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο χειρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού έθνους και η κυβέρνησή του καταστροφική για τον τόπο. Τι αξία έχει άραγε αν συγκρίνεσαι με τον (κατά τη γνώμη σου) χειρότερο όλων των εποχών και βγαίνεις καλύτερος;

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δυστυχώς επιλεκτικά ευνοϊκές για αυτήν, αλλά άστοχες συγκρίσεις πολύ τακτικά. Όχι μόνο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και για να διαφημίσει το έργο της. Λέει για παράδειγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ της παρέδωσε 500 ΜΕΘ και τώρα έχει 1.000. Μα συγκρίνουμε το τι συνέβαινε προ πανδημίας με το τι συμβαίνει τώρα; Προφανώς όλες οι χώρες έχουν διπλασιάσει τις ΜΕΘ τους. Πανδημία έχουμε, φτιάχνουμε ΜΕΘ. Αν είχαμε πόλεμο, θα φτιάχναμε χαρακώματα κι αν είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γήπεδα.

Αντίστοιχα, παραθέτει νούμερα για τα κρεβάτια, τα λεωφορεία, τις δαπάνες, τα επιδόματα. Μα, προφανώς η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες προτεραιότητες. Κι εγώ πριν την κρίση έβγαινα κάθε μέρα έξω. Τώρα όχι. Μήπως δεν φταίει ο κορονοϊός, αλλά η κυβέρνηση; Θα ήταν άδικο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο.

Αφήστε που αν δεχθούμε τα παραπάνω, θα πρέπει να δεχθούμε την εξίσου άστοχη κριτική της αντιπολίτευσης για την ύφεση της οικονομίας και τα ελλείμματα. Μα, προφανώς και θα έχει ύφεση μια οικονομία σε lockdown και θα δημιουργήσει ελλείμματα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες...

Θα πρέπει να δεχθούμε και την κριτική για το ότι δεν δίνεται φέτος κοινωνικό μέρισμα. Τι μέρισμα να δοθεί σε μία χρονιά που ο μισός πληθυσμός έχει βγει σε αναστολή και ζει με κοινωνικά επιδόματα;

Κλισέ η έκφραση, αλλά και η μεν (κυβέρνηση) και η δε (αντιπολίτευση) συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια ή αν προτιμάτε μότο κρος με κότερα...

EoMAChEXcAMwYF3

Η σύγκριση αποτελεί πραγματικά «πληγή» για την ελληνική πολιτική σκηνή, που έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση που θα θέτει η ίδια ψηλά τον πήχη για τον εαυτό της και φυσικά μια αντιπολίτευση που θα βρει νέες ιδέες και νέο αφήγημα, γιατί έχουμε μπει σε μία νέα, άνευ προηγουμενου εποχή. Δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και οι όποιες συγκρίσεις είναι ως επί το πλείστον άστοχες, υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου και τελικά δημιουργούν εκνευρισμό.

Για να κλείσουμε επιστρέφοντας στην επικαιρότητα της Πάρνηθας, προσωπικά θεωρώ την απάντηση της κυβέρνησης εξόχως προβληματική, ακόμα και για κάποιον που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάτι το μεμπτό.

Νομίζω οι πολίτες (που περνάνε δύσκολα και στην πλειοψηφία τους έχουν τηρήσει τα μέτρα) δικαιούνται μία πιο φυσιολογική απάντηση αντί για αναφορές σε κότερα, οικόπεδα, ελικόπτερα και ανθρώπινες συμπεριφορές... 

«Ανθρώπινα» ζητάμε δηλαδή να μη συγκρίνεται η νοημοσύνη μας με αυτή των κατά τα λοιπά συμπαθών αμνοεριφίων (κοινώς πρόβατων).

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 02 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.