ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ελλάς, Τουρκία, κλιματική αλλαγή: Τι Αιγαίο θα παραδώσουμε;

Ελλάς, Τουρκία, κλιματική αλλαγή: Τι Αιγαίο θα παραδώσουμε;

13:45 - 13 Δεκ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου είχε ολονυκτία για την κλιματική αλλαγή. Μπορεί στην Ελλάδα να είχαμε περισσότερο το μυαλό μας στην Τουρκία, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν παρών στις Βρυξέλλες και ελπίζουμε να συνειδητοποίησε τους λόγους που οι συνάδελφοί του αφιέρωσαν τόσο χρόνο στην πράσινη μετεξέλιξη της ΕΕ.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου ολοκληρώθηκε για να καταλάβετε μετά τις 8 το πρωί, σα να πρόκειται για πανηγύρι στην ελληνική επαρχία, με τους ηγέτες της ΕΕ να συζητούν αποκλειστικά για τους μελλοντικούς στόχους της ΕΕ σε σχέση με την προστασία του κλίματος. 

Και τελικά αποφάσισαν να πάρουν πολύ δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με τη βασική απόφαση, μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% (αντί για 40%) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος σε σχέση με το 1990.

Η ΕΕ αναμένεται να επιταχύνει βεβαίως τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για μια δεκαετία.

Και το 2030, ξέρετε, δεν είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα στήριξε τον στόχο του 55%, αλλά πρέπει να παλέψει πολύ σκληρά για να πετύχει το μερίδιο που της αναλογεί. Για να αλλάξει στόλο σε αυτοκίνητα, οχήματα, καράβια. Για να ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση κλπ.

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με το άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής. Το Ταμείο Ανάκαμψης, που ευτυχώς ξεπέρασε τον "σκόπελο" του βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία.

Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της 32 δισ. ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση και πράσινη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Και είναι "υποχρεωμένη" να τα αξιοποίησει σε αυτές τις κατευθύνσεις. Διαφορετικά δεν θα τα πάρει.

Όσο για την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής αφιερώθηκε χρόνος απλώς για διατυπώσεις. Επιτρέψτε μας την πρόβλεψη πως και στην επόμενη Σύνοδο, στην συμβολική 25η Μαρτίου, το ίδιο ακριβώς θα γίνει. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως τελικά "η απειλή κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο".

Δεν θα υπάρξουν, λοιπόν κυρώσεις ούτε τον Μάρτιο, παρότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν να το πάρουμε απόφαση πως η Ευρώπη δεν προτίθεται να μας στηρίξει στην πράξη και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες διαλόγου. Πριν μας σύρει η ίδια η Ευρώπη σε ένα διεθνές τραπέζι διαπραγματεύσεων με διευρυμένη μάλιστα ατζέντα.

Ο διάλογος είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να μη χάσουμε έδαφος στο Αιγαίο από το "βρώμικο" παιχνίδι που στήνουν οι Τούρκοι. Παράλληλα, θα γλιτώσουμε και τα δισεκατομμύρια που δαπανούμε για εξοπλιστικά προγράμματα και θα μπορέσουμε να τα "ρίξουμε" σε πιο χρήσιμες επενδύσεις. (Ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δισ. ευρώ από 3,35 δισ. ευρώ του 2020).

Τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση, από την Επανάσταση του 1821, ας αφήσουμε επιτέλους τα καριοφίλια. Ας τα συνδυάσουμε με την 4η βιομηχανική επανάσταση και ας τα αφιερώσουμε στις επόμενες γενιές που οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη. Δεν αξίζει να μας καθυστερεί η Τουρκία από το να στρίψουμε το δικό μας καράβι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα "τι Αιγαίο θα παραδώσουμε;" η απάντηση πρέπει να είναι πρωτίστως: "ένα ειρηνικό, αλλά και καθαρό, προστατευμένο από τη ρύπανση Αιγαίο".

Τελευταία τροποποίηση στις 21:04 - 13 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.