ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε»: Ναι, αλλά πού;

«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε»: Ναι, αλλά πού;

13:01 - 27 Ιαν 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου επιχειρούν να σπάσουν ένα απόστημα στην ελληνική κοινωνία. Δημιουργούν το απαραίτητο πλαίσιο για να ανοίξουν στόματα κι άλλων κακοποιημένων ατόμων, γυναικών, αλλά και ανδρών στην Ελλάδα. Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου, αλλά και της Ζέτας Δούκα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως σχεδόν το 70% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική.

Η αρχή έγινε και αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες καταγγελίες από το χώρο του αθλητισμού, των τεχνών, της πολιτικής, της show biz. Γυναίκες και άνδρες από αυτούς τους τομείς έχουν δημόσιο βήμα και μακάρι να το αξιοποιήσουν για να πάψει πια η κακοποίηση γυναικών να θεωρείται "έθιμο" της πατριαρχικής κοινωνίας.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, υπογραμμίζουν (και σωστά) σε κάθε τόνο το πόσο σημαντική είναι η πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα:

"Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι".

"Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε": Το θέμα είναι πού;

Πού θα μιλήσει η κάθε εργαζόμενη ή ο κάθε εργαζόμενος που πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας στην εργασία του; Η σερβιτόρα, ο νέος που πάει λαντζέρης για σεζόν σε ένα νησί, η καθαρίστρια που της κλωτσάνε τον κουβά με το νερό στο πάτωμα ή τη χουφτώνουν καθώς έχει σκύψει.

Θα βγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην τηλεόραση; Εκτός από λάθος είναι και πρακτικά αδύνατο. Θα ξεκινήσουμε τις τηλεδίκες ή θα "βολευτούμε" με δημοφιλείς αναρτήσεις στα social media; Δεν πρέπει να γίνει έτσι. Γιατί κινδυνεύουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, αλλά να χάσουμε την ουσία.

Ο δημόσιος διάλογος είναι καλός και δίνει δύναμη στον κόσμο να καταγγείλλει σεξουαλική παρενόχληση, σωματική βία, λεκτική βία, bullying (που αφορά και τα παιδιά), αλλά και mobbing (όρος για τον εκφοβισμό και την ταπείνωση στο χώρο εργασίας από ανωτέρους ή συναδέλφους με δολιότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό). Δεν είναι, όμως, αρκετός, αν θέλουμε να υπάρξει ουσία.

Είπαμε, το 70% των γυναίκων έχει υποστεί κάποια από τις παραπάνω μορφές βίας στο χώρο εργασίας της. Τουλάχιστον ένας στους 10 Έλληνες, συνολικά, παραδέχεται ότι βιώνει συνθήκες εκφοβισμού στη δουλειά του. Πού θα μιλήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Γι' αυτό οφείλουμε να φροντίσουμε. Να αναδείξουμε το πρόβλημα, αλλά παράλληλα να υπάρξει και από τη μεριά της Πολιτείας η υποδομή για να υποδεχθεί τις καταγγελίες και να υπάρξει ουσία. Να βοηθήσουμε τους "ανώνυμους", να τους ενημερώσουμε, να τρέξουν καμπάνιες, για να μάθουν πώς να κινηθούν και να αμυνθούν.

Για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Από βιαστές μέχρι ψευτόμαγκες στις δουλειές και στα σχολεία.

Παρακάτω κάποια χρήσιμα links, που πάντως, δεν μοιάζουν αρκετά και πρέπει να εμπλουτιστούν:

- Συνήγορος του Πολίτη https://www.synigoros-solidarity.gr/
- 15900 (Συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένων γυναικών)
- Σώμα επιθεώρησης εργασίας https://www.sepenet.gr/

Συμβουλευτείτε επίσης έναν δικηγόρο ή αναζητείστε στο διαδίκτυο δικηγορικές ομάδες που παρέχουν βοήθεια δωρεάν σε κακοποιημένα άτομα.

Τέλος, να σημειωθεί πως με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Η Σύμβαση αυτή, που αναμένεται να κυρωθεί και από την Ελλάδα καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία, αποσαφηνίζει σημεία που μέχρι σήμερα αποτελούν γκρίζες ζώνες. Με το καλό...

Τελευταία τροποποίηση στις 01:46 - 28 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.