ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το φαινόμενο της γαλοπούλας

Το φαινόμενο της γαλοπούλας

08:45 - 13 Σεπ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Το διήμερο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είχε δύο πυλώνες. Τα οικονομικά μέτρα και τα πολιτικά... μηνύματα, που -εκτός από αναφορές σε γαλοπούλες- είχαν και πολλές αντιφάσεις.

Το Σάββατο (11/9) ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα 3,4 δισ. ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ την Κυριακή (12/9) δεν έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει ως ένα βαθμό το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησής του σε πολιτικό επίπεδο.

Το πακέτο μέτρων είναι μεν σημαντικό, ωστόσο, θα κριθεί στην εφαρμογή του. Δεν μπορούμε, όμως, να μη σημειώσουμε πως πολλά από τα μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης το καλοκαίρι του 2022.

Από εκεί και πέρα, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής (12/9) ο Πρωθυπουργός (ως είθισται) απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο, με τις τοποθετήσεις του έδειξε στους πολιτικούς του αντιπάλους πως ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ακόμα κι αν αυτή γίνει σε δύο χρόνια όπως υποστηρίζει.

Έθεσε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» και έβαλε απέναντί του το δίδυμο «Τσίπρας-Βαρουφάκης», βγάζοντας τεχνηέντως από την εξίσωση της προοδευτικής διακυβέρνησης το ΚΙΝΑΛ. Είναι ένα σενάριο που δεν επιθυμεί και φυσικά (όπως όλοι) περιμένει τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ που θα κρίνουν πολλά.

Έδωσε ακόμα ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, με μέτρα ακόμα και για δωρεάν data στα κινητά, που δείχνουν πως στόχος του (με δεδομένο ότι κυνηγά την αυτοδυναμία) είναι να παλέψει για καλύτερο μερίδιο στη συγκεκριμένη εκλογική ομάδα των κάτω των 30 ετών, στην οποία φαίνεται πως δεν έχει μεγάλο... ρεύμα.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είπε πως δεν θέλει να κάνει πρόωρες εκλογές, «πέταξε το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα να τις ζητήσει. Είπε μάλιστα (σε επίδειξη ισχύος) την προκλητική ατάκα πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να τις ζητήσει, όπως «οι γαλοπούλες δεν θέλουν να φτάσουν τα Χριστούγεννα».

Στο τέλος... απείλησε τους αντιπάλους του και με επιπλέον μέτρα εφόσον επιτευχθεί τελικά ο στόχος του 5,9% για ανάπτυξη του 2021 που ο ίδιος έθεσε.

Όλα τα παραπάνω είναι μάλλον πολλά και καλά σχεδιασμένα, για έναν πρωθυπουργό που λέει πως δεν προετοιμάζει εκλογές...

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι εκλογές θα γίνουν άμεσα ή ότι αποκλείεται να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δείχνουν, όμως, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δουλεύουν παράλληλα με το κυβερνητικό έργο και το εκλογικό σενάριο. Ίσως είναι της λογικής, «για να εξασφαλίσεις την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».

Το πλαίσιο που έθεσε, όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι το πλαίσιο ενός πρωθυπουργού που δεν έχει καν στο μυαλό του τις κάλπες. Δείχνει αντίθετα ότι είναι έτοιμος να προκαλέσει εκλογές ανά πάσα στιγμή και αν συνυπολογίσουμε ότι αποφάσισε να βάλει οριστικό τέλος στις προσπάθειες συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που υπογράμμισε εμφατικά- τότε το σίγουρο είναι πως η χώρα μπαίνει σε μία προεκλογική περίοδο. Απλά δεν ξέρουμε τη διάρκειά της...

Βέβαια, μέχρι τότε προέχει να βγάλουμε το δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Με ακρίβεια, πανδημία και φυσικά μεγάλη ανάγκη για σκληρή δουλειά από τη μεριά της κυβέρνησης να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 13 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.