ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αρνητική αξιολόγηση του υπουργείου Παιδείας στη Σταυρούπολη

Αρνητική αξιολόγηση του υπουργείου Παιδείας στη Σταυρούπολη

07:08 - 02 Οκτ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Την ώρα που κάθε πολίτης είναι φυσιολογικό να ανησυχεί για την κατάσταση στα σχολεία, με αφορμή τη δράση ακροδεξιών στοιχείων στη Σταυρούπολη, ο υφυπουργός Παιδείας είχε μόνη έγνοια να καταδικάσουμε τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Μάταια προσπαθούσε ο συνάδελφος δημοσιογράφος, Δημήτρης Κοτταρίδης, στο πρωινό της ΕΡΤ τις προάλλες να... υπενθυμίσει στον κ. Συρίγο πως είναι υφυπουργός Παιδείας και θα έπρεπε πάνω απ’ όλα να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει τελικά στα σχολεία.

Ο κ. Συρίγος ομολόγησε πως «ό,τι ξέρετε, ξέρω», καθώς ενημερώνεται κι αυτός από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις. Δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος. Αλλά επέμενε πως είδε ξύλο και από μέσα και από έξω και ο μεγάλος του καημός είναι να καταδικαστούν και οι μεν και οι δε. Να βάλει στην κουβέντα τον ΣΥΡΙΖΑ και τι λέει για όλα αυτά και άλλα τέτοια γραφικά.

Μάταια πάλι ο Κοτταρίδης να προσπαθεί να του πει πως όλη η Ελλάδα είδε τους φασίστες να βγαίνουν από το σχολείο και να επιτίθενται στους διαμαρτυρόμενους, υπενθυμίζοντάς του και πάλι με ευγένια την ιδιότητά του ως υφυπουργός Παιδείας.

Το να μας απαντήσει τι τελικά συμβαίνει στα σχολεία, παρέμεινε όμως δευτερεύον θέμα για τον ίδιο. Η απάντησή του στο αν είναι τα παιδιά ασφαλή στα σχολεία, είναι η θεωρία των δύο άκρων. Η μπάλα στην εξέδρα. Ή καλύτερα στο λάκκο με τα φίδια.

Όσο για την κεφαλή του υπουργείου Παιδείας, αρχικά έβγαλε μία ανακοίνωση καταδίκης με ίσες αποστάσεις. Όταν τα επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλα σχολεία, όταν έγιναν συλλήψεις μαθητών ναζί με όπλα και μαχαίρια, εδέησε να κάνει ΕΔΕ, μήπως και μάθουμε τελικά τι έχει συμβεί.

Το πραγματικό ερώτημα της ΕΔΕ είναι πώς και γιατί αλωνίζουν ακροδεξιοί στα ελληνικά σχολεία; Ποιοι και γιατί επιτρέπουν δράσεις με τη... σφραγίδα της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής μέσα στα σχολεία;

Προσωπικά, πιστεύω πως οι καθηγητές φοβούνται και η Πολιτεία δεν είχε μέχρι πρότινος ιδέα για το τι συμβαίνει.

Όπως δεν θα είχαμε κι εμείς, αν δεν είχαν πάει να διαμαρτυρηθούν έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι κατά τον κ. Συρίγο εξίσου ένοχοι. Αυτοί που είχαν... μυριστεί το τι συμβαίνει και πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Και τότε οι φασίστες δεν κρατήθηκαν. Βγήκαν από το σχολείο για να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Να πλακωθούν.

Ο κ. Συρίγος συνεπώς θα έπρεπε να ευχαριστεί τους «απ’ έξω», που αποκάλυψαν τους «από μέσα». Έπρεπε επίσης να ζητήσει μια συγγνώμη που ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι συμβαίνει και στη συνέχεια μαζί με την κα. Κεραμέως να στρωθεί στη δουλειά για να προστατεύσει τα παιδιά μας στα σχολεία από τη φασιστική απειλή.

Για να προστατεύσει τους καθηγητές από τους τραμπούκους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το μάθημά τους.

Όσο για τη βία που ο κ. Συρίγος επιμένει «τυφλά» στο ότι πρέπει να την καταδικάσουμε απ’ όπου κι αν προέρχεται, ας μας επιτρέψει μια εξαίρεση. Το φασισμό πρέπει να τον τσακίσεις. Με κάθε τρόπο, αν η Πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, όπως συνέβη ας πούμε στη Σταυρούπολη, όπου ακροδεξιοί είχαν... κατασκηνώσει στο ΕΠΑΛ.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί «Συρίγοι» και στην κυβέρνηση και ανάμεσά μας. Υπάρχουν πολλοί που δεν διδάχθηκαν από την πρόσφατη ιστορία. Θέλουν κι άλλους Φύσσες για να «μαζευτούν». Όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που βλέπει δύο άκρα να τσακώνονται και δεν βλέπει τα σχολειά μας που διαβρώνονται.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που παραμένουν αξιοπρεπείς: «Εγκληματικές συμμορίες που συνεχίζουν να προπαγανδίζουν νεοναζιστικές ιδέες δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία». Τάδε έφη Νίκος Δένδιας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Τι συμβαίνει τελικά στα σχολεία μας; Είναι ασφαλείς οι μαθητές; Είναι ελεύθεροι να διδάξουν οι καθηγητές;

Αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσεις, θα πρέπει να... αξιολογηθεί, για να χρησιμοποιήσουμε και μία φράση που είναι επίκαιρη το τελευταίο διάστημα στον εκπαιδευτικό κλάδο. Δυστυχώς, παίρνει κάτω από τη βάση.

Και πρέπει πάλι όλοι εμείς οι «απ' εξω» να κάνουμε τη δουλειά. Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, για αντίστοιχα φαινόμενα στη δική μας γειτονιά. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:40 - 02 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.