ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μιας και μιλάμε για πρόστιμα και κίνητρα

Μιας και μιλάμε για πρόστιμα και κίνητρα

21:50 - 30 Νοε 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Μία ακόμη έρευνα -από τις πολλές το τελευταίο διάστημα- ανέδειξε το πρόβλημα με τις συνδέσεις του διαδικτύου στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα Έλληνες που τηλεργάζονται τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας, διαπιστώνουν καθημερινά προβλήματα με τις συνδέσεις wifi, ενώ ακόμα και οι ενσύρματες συνδέσεις τους στο internet έχουν προβλήματα και καταγράφουν αργές ταχύτητες.

Το διαδίκτυο, όμως, αποτελεί πλέον απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, όπως συμβαίνει βέβαια με τους πολίτες σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο τον καταλυτικό του ρόλο και πλέον είμαστε όλοι... εξαρτημένοι από αυτό.

Η τηλεργασία, η εκπαίδευση, η διασκέδαση, αλλά και η επαφή μας με το κράτος (κυρίως μέσω του gov.gr) είναι πλέον... online. Είναι λογικό οι πολίτες που πληρώνουν για τις συνδέσεις τους στο internet να δικαιούνται ανάλογες υπηρεσίες. Ιδίως από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται και το εισόδημά τους από την υπηρεσία αυτή.

Ο εργαζόμενος πρέπει να κάνει τη δουλειά του για να πληρωθεί, ο φοιτητής πρέπει να ολοκληρώσει στην ώρα του τις σπουδές του για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον οικονομικά και ούτω καθεξής. Παράλληλα, η σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελεί και βαρόμετρο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, που αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης ως ένα επιπλέον τρόπο τόνωσης της οικονομίας.

Πώς να έρθει όμως κάποιος να δουλέψει στην Ελλάδα, αν δεν του παρέχεται η κατάλληλη σύνδεση στο διαδίκτυο; Τα δύο περασμένα καλοκαίρια πολλοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό εκμεταλλεύθηκαν το καθεστώς τηλεργασίας που επικρατούσε παγκόσμίως και ήρθαν στη χώρα μας για συνδυάσουν εργασία και διακοπές. Πολλοί εξ αυτών διαπίστωσαν αργές συνδέσεις, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι (διακομματικά) από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης και έχει πάρει πολλάκις τα εύσημα για τον τρόπο που έχει συνδέσει το δημόσιο με τους πολίτες. Το gov.gr έχει πολλά χρήσιμα παρακλάδια και παρακάμπτει την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία. Για την εφορία, τις ιατρικές συνταγές, τα πιστοποιητικά, ακόμα και τα εμβόλια... Με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, όμως, τι γίνεται;

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έρευνα που αναφέραμε παραπάνω για τις ταχύτητες στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, ήρθε από τη Γερμανία η είδηση πως ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, ο οποίος επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα, αν αποδεδειγμένα η διαδικτυακή τους σύνδεση είναι πιο αργή από ό,τι αναγράφεται στο συμβόλαιό τους.

Στην Ελλάδα, η ψαλίδα στα συμβόλαια είναι πολύ μεγάλη ανάμεσα στην κατώτατη και τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, γεγονός που βολεύει φυσικά τις εταιρείες. Έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες αποκλίσεις στα mbps και φυσικά κανείς ποτέ δεν έχει πάρει κάποια σχετική αποζημίωση, παρότι ομολογουμένως έχουμε και αργό και ακριβό internet.
 
Στη Γερμανία υπάρχει βέβαια μέγιστη και ελάχιστη αναγραφόμενη ταχύτητα, ωστόσο, ο καταναλωτής μπορεί σε διάστημα 2 ημερών να κάνει δέκα μετρήσεις στη σύνδεσή του και αν δεν φτάσει καμία φορά στο 90% της ανώτατης ταχύτητας που προβλέπει το συμβόλαιο, τότε έχει δικαίωμα να πληρώσει λιγότερα.

Πέφτει η ταχύτητα στο 50% της ανώτερης ταχύτητας, τότε πληρώνεις τα μισά. 

Μοιάζει δίκαιο και μιας και η επικαιρότητα έχει να κάνει με τα πρόστιμα ως κίνητρο για τους πολίτες να εμβολιαστούν, μήπως ένας τέτοιος νόμος θα ήταν ένας καλό κίνητρο για να βελτιώσουν οι εταιρείες τις παροχές τους; Αξίζει σίγουρα να ρίξει μια ματιά ο κ. Πιερρακάκης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.