ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κάτι θέλει να μας πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Κάτι θέλει να μας πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

18:59 - 17 Ιαν 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Κάθε χρόνο η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι αργία στις ΗΠΑ, καθώς τιμάται η μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και είναι ασφαλώς μία καλή ευκαιρία για μία αναδρομή στην... κληρονομιά που μας άφησε.

Ο ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα έχει μείνει στην ιστορία και 54 χρόνια μετά τη δολοφονία του παραμένει... ανατριχιαστικά επίκαιρος.

Χάρη στην οξυδέρκεια και τη μαχητικότητά του έχει σημειωθεί πρόοδος για πολλά από όσα ο ίδιος αγωνιζόταν, ωστόσο, η ανθρωπότητα βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και τα λόγια του έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ένα και μόνο απόσπασμα από μία ομιλία του είναι αρκετό για να καταλάβουμε τη διορατικότητα του ανθρώπου και την πολιτική ουσία των λεγόμενών του:

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το αύριο είναι σήμερα. Αντιμέτωποι με το κατεπείγον του παρόντος. Στο ξεδιπλούμενο αίνιγμα της ζωής και της ιστορίας, υπάρχει κάτι που λέγεται "πολύ αργά". Η αναβλητικότητα είναι ο κλέφτης του χρόνου. Η ζωή μας αφήνει συχνά γυμνούς, χωρίς τίποτα, απογοητευμένους από τη ευκαιρία που δεν αδράξαμε. Η παλίρροια στην ιστορία των ανθρώπων δεν βρίσκεται πάντοτε στην πλημμυρίδα. Έχει και άμπωτη. Μπορεί να φωνάζουμε απελπισμένοι στον χρόνο να σταματήσει, αλλά αυτός είναι κουφός και όλο βιάζεται.

Στα ξασπρισμενα κόκκαλα και τα πεταμένα απομεινάρια των πολιτισμών είναι γραμμένες πάντα οι αξιοθρήνητες αυτές λέξεις: "πολύ αργά"... Πρέπει λοιπόν να περάσουμε απο την αναποφασιστικότητα στη δράση. Αν δεν ενεργήσουμε, θα συρθούμε στο μακρύ, σκοτεινό και επαίσχυντο λαγούμι του χρόνου που προορίζεται για όσους έχουν δύναμη χωρίς οίκτο, ισχύ χωρίς ηθική και εξουσία χωρίς όραμα".

Το... καμπανάκι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα μήνυμα με πολλές αναγνώσεις. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πανδημία έως την κλιματική αλλαγή. Μακάρι να ακουστεί.
 
Γρηγορείτε! 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:58 - 17 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.